Novi vrijednosni okviri | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Novi vrijednosni okviri

Izložba Ekstravagantne banalnosti donosi nakitne instalacije čiji autori kreativno slijede prakse suvremene umjetnosti i slobodu popartističkog izražavanja.

23.10.2018 - 09.11.2018 , Zagreb - ULUPUH

FOTO: Dunja Naerlović, iz kolekcije Bijelo pješaštvo

  • A
  • +
  • -

U utorak, 23. listopada u 19 sati otvara se tematska žirirana izložba članova Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita ULUPUH-a pod nazivom Ekstravagantne banalnosti

Kako u predgovoru izložbi tumači autorica koncepcije i kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout, "ekstravagantno se u osnovi odnosi na sve što je neobično, čudno i izazovno. U novije vrijeme međutim, značenje ovoga pojma se uslojilo, a hermeneutički okvir proširio, pa se u kontekstu novih paradigmi ekstravagantnost iščitava kao nešto izuzetno i čudesno".

Pop-art i njegov stilski idiom bili su Sekciji za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita ULUPUH-a inspiracija za koncepciju i realizaciju ove izložbe. "U svojim nakitnim skulpturama i objektima, kao i nosivim nakitnim instalacijama autori kreativno slijede s jedne strane strategije i prakse u suvremenoj umjetnosti, posebno suvremenoj skulpturi, dok s druge strane dohvaćaju beskrajnu slobodu popartističkog izražavanja.[...] Svijet gdje su plemeniti materijali združeni s neplemenitima - nelikovnima, pronađenima, ready-made, potrošnima, organskima, čak jestivima, pa se odnos jeftinoga i dragocjenoga postavlja u nove vrijednosne okvire, ulazeći u područje umjetnosti." 

Izložba se može pogledati do 9. studenog 2018.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 17.10.2018