Noviteti na 11. Liburnia Film Festivalu | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Noviteti na 11. Liburnia Film Festivalu

Na programu 11. Liburnia Film Festivala, koji će se održati od 28. do 31. kolovoza u lučici u Ičićima, ove će godine biti prikazano 25 hrvatskih dokumentaraca.

U konkurenciji se nalazi 18 filmova odabranih između 60-ak pogledanih radova. Publika će u regionalnom programu imati priliku vidjeti i četiri regionalna, te tri naslova nastala u produkciji Restarta, jednog od organizatora festivala. Dio filmova u programu LFF-a imat će hrvatsku premijeru, a većina će ih prvi put biti prikazana u Primorsko-goranskoj županiji. 11. LFF uvodi i nove nagrade - za najboljeg režisera, snimatelja, montažera i dizajnera zvuka. Uz to, po prvi će puta biti nagrađeni i najbolji regionalni film - film autora iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije, odnosno većinski sniman u tim županijama.

Program pored filmskih projekcija obuhvaća i tri radionice, prva od kojih je Masterclass srpskog redatelja Borisa Mitića čiji su filmovi Lepa Dijana i Doviđenja, kako ste? bili prikazani u riječkom Art-kinu u četvrtak, 18. lipnja, prilikom najave festivala i same radionice. Druga radionica Prvi put snimam, pod vodstvom riječkog Filmaktiva, namijenjena je filmskim amaterima od 16 do 18 godina, dok će treću voditi Nebojša Slijepčević iz produkcijske kuće Restart Label na temu autorske analize filmova. Ove će godine LFF po prvi put imati i Nulti dan, 27. kolovoza kada će biti prikazana dva filma iz regionalnog programa snimljena u 2011. godini, i Zimsko čudo, hibridni film riječke redateljice Željke Sukove i brazilskog redatelja Gustava Becka.

Najavljen je i program Ususret LFF-u koji će se, kao i prošle godine, održavati na Ljetnoj pozornici Opatija, počevši od četvrtka 1. kolovoza. U suradnji s Restart Labelom, na Ljetnoj će biti prikazani filmovi Ispovijesti eko terorista (Peter Jay Brown, 85 min, SAD, 2010, četvrtak 1. 08.), Fuck for forest (Michal Marczak, Poljska, 86 min, 2012, srijeda 7. 08), Marley (Kevin Macdonald, SAD/UK, 144 min, 2012, četvrtak 15.08.), Lepa Dijana (Boris Mitić, Srbija, 2003, 45 min, te Doviđenja, kako ste? (Boris Mitić, Srbija, 2009, 58 min, četvrtak 22.08). 

Liburnia Film festival organiziraju Delta iz Rijeke i Restart iz Zagreba, u suradnji s Filmaktivom i Festivalom Opatija.

Izvor: LFF

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 22.07.2013