Novo festivalsko ruho | kulturpunkt

Najave Festival

<

Novo festivalsko ruho

Program ovogodišnjeg OP.ART multimedijalnog festivala posvećen je osvjetljavanju ne samo turističke već i umjetničke ponude koju Opatija nudi.

04.10.2014 - 05.10.2014 , Opatija - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Deveto izdanje multimedijalnog festivala OP.ART bit će održano 4. i 5. listopada na više gradskih lokacija i publici pružiti novi, arturistički pogled na opatijski turizam uz koncerte, perfomanse, instalacije, izložbe, književnu večer i predstave. Specifičnost Op.Arta su raznolike lokacije na kojima će se programi održavati – od vološćanskih uličica do opatijske Slatine i raznoraznih zatvorenih prostora.

Organizator festivala je udruga Komitet, čija je predsjednica Barbara Babačić ujedno i glavna organizatorica ovogodišnjeg izdanja festivala. Festival je u potpunosti financirao Grad Opatija, a partneri festivala su Hrvatski muzej turizma, Mjesni odbor Volosko, Savez udruga Molekula, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i konoba Skalinada. Temat devetog izdanja festivala jest Arturizam - termin koji naglašava novu epohu ovog dugogodišnjeg festivala. 

Arturizam kao nova inačica, sinteza art-a odnosno umjetnosti i turizma, želi osvijestiti mogućnosti Opatije koja može ponuditi sadržaje i za mlađe turiste, ali i mlade koji prebivanju na ovim prostorima. Arturizam je osmišljen kao protuteža konvencionalnom turizmu te sadrži povijesnu, kontekstualnu i tematsku logiku istog koncepta. Želja je organizatora prikazati i drugu stranu Opatije, prije svega onu tolerancije i gostoprimstva, grada koji je otvoren za nove umjetničke prakse i samim time ugošćuje novi val mladih turista i zaljubljenika u umjetnosti.

Cilj festivala jest okupiti dvadesetak izvođača i gotovo jednako toliko različitih programa koji će se održati diljem Liburnije u sklopu jedinstvene manifestacije koju bi se najbolje moglo opisati kao opatijski "ulični umjetnički festival". Kroz izvedbenu umjetnost koja će dominirati ovogodišnjim festivalom imat ćemo prilike upoznati mnoge umjetnice /umjetnike koji će kroz svoje radove utjeloviti i artikulirati problematiku nesigurnosti života u modernim vremenima, odnosno preispitati vlastiti transgresivni identitet, ali i pitanje habitusa kao takvog.  

Performativna  umjetnost dat će priliku samopredstavljanja umjetnika, a samim time i stvaranja narativnog polja iz kojeg se mogu slobodno izražavati i rekonstruirati prostor i identitet kroz tijelo kao medij, dok će se kroz vizualnu umjetnost obogatiti marginalizirani i  postojeći prostori. Na programu festivala su izložbe Vinka Barića, Ane Glažar, Tomice Grubiše, Radovana Kunića i Željka Badurine, video projekcija Dina Topolnjaka i Liberte Mišan, konceptualni projekt / video Andreja Zbašnika, zvučna instalacija Žarka Violića, hula-hoop ples Marka Kalca, žonglerska točka Red Rays skupine Volosko, književno popodne s Marinom Tomićem i Damirom Steinflom, razgovor s piscem Bekimom Sejranovićem, video performans Roberta Francisztyja, performans/instalacija u prostoru Nikoline Butorac te performansi Jelene Topić, Gilda Bavčevića i Petre Hrnjak Skroza, Marijana Crtalića, Darka Brajkovića, Marka Markovića, Tajči Čekade, Damira Čargonje i Branka Cerovca. Bit će prikazane predstave Sezona kiselih krastavaca Posve moguće družine iz Rijeke i Balade Petrice Kerempuha Vene Mušinovića i benda Mokre Gljive te održani koncerti Man Machinea, Agro Đentlmensa i Porno Suicida

Ulaz na sva događanja je slobodan.

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 03.10.2014