Novo lice magije | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Novo lice magije

Teorijsko i izvedbeno promišljanje nove magije u središtu je osmog Festivala novog cirkusa.

Ovogodišnje osmo izdanje Festivala novog cirkusa bit će održano u dvomjesečnom periodu od 24. listopada do 21. prosinca tijekom kojeg će publici biti predstavljeni novomagijski umjetnici. Nova magija ili magie nouvelle, svježi je izvedbeni žanr koji stare iluzionističke tehnike i poznavanje ljudske percepcije kombinira s tehnologijama i novom dramaturgijom. 

Kad je 2005. godine prvi Festival novog cirkusa bio otvoren predstavom Čekanje finskog dvojca Walo-Hakkarainen, koji je kombinirao manipulaciju objektom i iluziju s video slikom, nova magija bila je još u povojima. Danas svjedočimo da je proteklo desetljeće obilježio užurbani razvoj ovog umjetničkog pravca, svojevrsnog pokreta za prevrednovanje magije, slično procesu kroz koji je prije četrdeset godina prolazio novi cirkus. 

Festival novog cirkusa u svom osmom izdanju ponovno ugošćuje Kallea Hakkarainena (ovog puta u solo izvedbi predstave Sljepilo za brzinu), ali i kultne umjetnike Victoriju Chaplin te Jean-Baptistea Thierréea i njihov Nevidljivi cirkus. Od listopada do prosinca u Zagrebu će biti organizirani nastupi novomagijskih pionira, među kojima i Cie 14:20, skupinu koja je pokrenula teorijsko razmatranje nove magije kao pokreta. 

Po uvodnom listopadskom programu, službeno otvorenje festivala zakazano je za 8. studeni u slovenskoj Murskoj Soboti. U sklopu programa na zagrebačkim će pozornicama nastupiti umjetnici iz Francuske, Čilea, Belgije, Austrije, SAD-a, Nizozemske, Norveške, Velike Britanije i Hrvatske. Glavnina izvedbenog programa bit će održana na novozagrebačkoj Sceni Travno, gdje Mala performerska scena kao organizator festivala, programski surađuje s Međunarodnim centrom za usluge u kulturi. Teorijski i radionički dio programa bit će ostvaren u partnerstvu s Kulturno informativnim centrom, dok će rezidencijalni dio programa (za umjetnike i novinare), kao i onaj zabavni dio kasnonoćnih partyja, ugostiti Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade - Pogon

Cjelokupni festivalski program, raspored izvedbi te opis predstava i izvođača možete pronaći ovdje

Izvor: FNC

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 03.10.2012

VEZANE VIJESTI

Žene i cirkus

Dvojezični zbornik tekstova naslovljen Žene & Cirkus / Women & Circus nastao je iz istoimene konferencije održane 2009. godine u sklopu Festivala novog cirkusa.

Transkulturalnost kroz izvedbene umjetnosti

Mala performerska scena jedna je od devet organizacija koje sudjeluju u realizaciji međunarodnog projekta TransAC.