Novo njemačko kazalište | kulturpunkt

Najave Festival

<

Novo njemačko kazalište

Festival ZOOM ove se godine održava po treći puta u Rijeci, a predstavlja uvid u izvedbene scene Njemačke i Austrije.

06.09.2012 - 12.09.2012 , Rijeka - Više lokacija u središtu grada
  • A
  • +
  • -

Ovogodišnji ZOOM festival od 6. do 12. rujna predstavlja kazališnu scenu njemačakog govornog područja. U Rijeku tako dolazi njemački umjetnički kolektiv LIGNA koji kao medij u kreativnom procesu koristi radio, a publika aktivno sudjeluje u samom procesu stvaranja predstave. Nastupit će i Doris Uhlich dobitnica priznanja Remarkable Emerging Choreographer s predstavom More Than Enough u kojoj svoje korpulentno plesačko tijelo suprotstavlja onome što je naša pretpostavka plesačkoga tijela. 

United Sorry čine Frank Poelstra koji je karijeru započeo kao koreograf i plesni improvizator i Robert Steijn koji živi nomadski život u Evropi, a započeo je kao dramaturg da bi postao kazališni izvođač. Dvojac nastupa u okviru predstave Lost in space.

U okviru ZOOM festivala po prvi puta u Rijeku stiže i kazališna produkcija s Kosova poznatog pisca Jetona Neziraja koji svojim tekstom propituje poziciju Roma u današnjem svijetu. 

Predstava Tko je sljedeći Janeza Janše otvara pitanja o odgovornosti  pojedinca u suvremenom društvu recesije, šoka, nesigurnosti, neizvjesnosti i ravnodušnosti. Koji je to čin koji može izazvati promjenu? Je li demokracija samo isprazni ritual beskonačnih dijaloga koji ne vode nikuda? Tko će preuzet odgovornost za djelovanje? 

Sve se predstave igraju u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Filodrammatici i u Harteri. Raspored izvedbi potražite ovdje.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 24.08.2012