Novo poimanje prirode i kulture | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Novo poimanje prirode i kulture

U svom izlaganju francuski filozof, sociolog i antropolog Bruno Latour osvrnut će se na "misaone izložbe" kao novi, eksperimentalni format suvremene teorije i umjetnosti.

23.09.2017 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Jesenski program Multimedijalnog instituta u Zagrebu započinje gostovanjem Brune Latoura, francuskog filozofa, sociologa, antropologa i jednog od najutjecajnijih teoretičara našeg doba. Nakon Beograda, 23. rujna u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Latour drži predavanje O koncepciji misaonih izložbi.

U centru njegovih istraživanja su pitanja političke ekologije, modernosti i znanstvene metode, koje Latour u sklopu svojih brojnih interdisciplinarnih projekata nastoji presložiti i osuvremeniti tako da se mogu nositi s izazovima klimatskih, tehnoloških i kulturalnih promjena.

Beogradski i zagrebački posjet Bruna Latoura zamišljen je kao predstavljanje njegovih recentnih promišljanja ka jednom novom poimanju prirode i kulture. Tim povodom Fakultet za medije i komunikacije i Multimedijalni institut objavljuju dvije sveske sabranih eseja i razgovora, kao svojevrstan uvod u Latoura.

Poseban segment koji pak objedinjuje Latourove različite interese predstavljaju 3 velike izložbe koje je on postavio zajednički s timom oko Centra za umjetnost i medijske tehnologije (ZKM) iz njemačkog Karlsruhea: Iconoclash [2002], Making Things Public [2005] i Reset Modernity! [2016]. U svojem zagrebačkom izlaganju Latour će se osvrnuti na te "misaone izložbe"  kao novi, eksperimentalni format suvremene teorije i umjetnosti.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 30.08.2017