Novonastala sjećanja u izmještenoj situaciji | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Novonastala sjećanja u izmještenoj situaciji

Projekt kustoskog kolektiva WHW koji se bavi povijesnim fenomenom gastarbajterstva i suvremenom izbjegličkom krizom završava se izložbom Priče, privremene.

11.04.2018 - 02.06.2018 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Dvogodišnji projekt zagrebačke Galerije Nova i kustoskog kolektiva WHW koji se bavi povijesnim fenomenom gastarbajterstva i suvremenom izbjegličkom krizom završava se predavanjem i grupnom izložbom Priče, privremene

Izložba Priče, privremene otvara se u srijedu, 11. travnja u 20 sati u Galeriji Nova, a predstavlja novi rad Ane Dane Beroš i Matije Kralja, dokumentarni film Buffet Željezara Gorana Devića i projekt Tončija Vladislavića, Lee Vene i Ivane Čuljak Pričam ti priču ... iglom i koncem.

Pričam ti priču ... iglom i koncem nastaje u sklopu radionice za tražitelje azila u Hrvatskoj Kreacija, afirmacija, integracija koju je CIMO – Centar za istraživanje mode i odijevanja realizirao u suradnji s RCT – Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu. Radionice, realizirane od studenog 2016. do svibnja 2017. u prihvatilištima za tražitelje azila Kutina i Porin u Zagrebu s migrantima iz Afganistana, Irana, Sirije, Iraka, Somalije i Turske, u tradicionalnu tehniku vezenja tekstila uvele su nove sadržaje vezane za njihova iskustva izmještanja i migracije. Uz terapijski učinak procesa vezenja, tijekom radionica ostvarena je višestrana komunikacija unutar koje su sudionici prenoseći vlastita iskustva interpretirali i novonastala sjećanja u izmještenoj situaciji ispunjavajući privremeni boravak novim sadržajem. Ovaj terapijsko–kreativni projekt predstavlja svojevrsnu mapu druženja koja, osim socijalnog okvira nije lišena ni emotivnog učinka posredovanog činom vezenja.

Također, Showroom Galerije Nova ugostit će od 11. do 24. travnja konferenciju #TROS – the Route of Solidarity: Citizens Pathways Towards Inclusive Europe, kojoj je cilj podržati i povećati broj aktivnih građana koji njeguju uključivanje i uzajamno razumijevanje prema migrantima i izbjeglicama. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 04.04.2018