Novo(sti) iz teatrologije | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Novo(sti) iz teatrologije

Izdavačka kuća Disput predstavlja tri nova izdanja: Figure i sjene Marije Paprašarovski, Paradoks o kritičaru Dalibora Blažine i Teatrološke fragmente Borisa Senkera.

24.01.2012 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović
  • A
  • +
  • -
U utorak, 24. siječnja, u 12 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, nova izdanja Disputa predstavit će sami autori (tako što će svaki od njih govoriti o knjizi drugog autora) i Lada Čale Feldman, recenzentica knjiga Marije Paprašarovski i Dalibora Blažine, a urednica Teatroloških fragmenata Borisa Senkera.

Knjiga Marije Paprašarovski Figure i sjene komparativna je studija o dramskim opusima Jeana Geneta i Bernard-Mariea Koltèsa u kojoj se kritički propituje problematika kojom su se ti autori bavili i odgovore koje su nudili na slična egzistencijalna, društvena i kulturološka pitanja, te se uspoređuje njihov odnos prema kazališnoj praksi.

U monografskoj studiji Paradoks o kritičaru Dalibor Blažina piše o Janu Kottu, jednom od najutjecajnijih teatrologa 20. stoljeća čiji su teorijski stavovi i tumačenja velikana dramske riječi poput Shakespearea izmijenili percepciju odnosa drame i kazališta, književnokritičkih čitanja i režije, baštine i suvremenosti.

Knjiga Borisa Senkera Teatrološki fragmenti zbirka je njegovih studija i eseja koje povezuje središnja tema: hrvatska dramska književnost te njezini autori i komentatori u 20. i 21. stoljeću.

Na fotografiji: Jan Kott u japanskom bunraku-kazalištu  

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.01.2012