Nula iz vladanja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nula iz vladanja

Retrospektiva Mladena Stilinovića dva će mjeseca biti izložena u MSU.

30.11.2012 - 03.02.2013 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Mladen Stilinović jedan je od trenutno najpriznatijih i najizlaganijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni suvremene umjetnosti. Pripada generaciji hrvatskih umjetnika koji su umjetničku karijeru započeli početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća usuprot umjetničkim i državnim institucijama zbog protivljenja oblicima i manifestacijama vladanja društvenom i umjetničkom scenom. Kao i nekada u komunističkom režimu, tako i danas u globalnom liberalno-kapitalističkom, njegove su teme naglašeno fokusirane, pronalazi ih doslovno oko sebe, u najbližem okruženju, u novinama, na cesti među običnim ljudima, na mjestima društvene bijede i siromaštva, među umjetnicima. Anarhističkim rječnikom rečeno, Stilinović govori o nedostatku društvene ravnopravnosti, samoorganizacije i pravedne raspodjele, nedostatku načela prema kojem pojedinac može ostvariti svoj maksimum potreba, a da pri tome ne radi na štetu drugih.

Pripreme za retrospektivnu izložbu Nula iz vladanja započele su 2007. godine. Izložba obuhvaća razdoblje od prvih Stilinovićevih filmova s početka sedamdesetih godina među kojima je i provokativna Početnica 1,2,3, iz 1973, preko rane serije fotografija 1. maj 1975. i autoportreta Pjevaj iz 1980, pa do novijih fotografija kao što je Kineska propaganda iz 2001. Među tematskim ciklusima nastalim od osamdesetih do danas, bit će pokazane kompleksne prostorne instalacije koje uključuju niz ready made djela, kolaža, radova na papiru, a objedinjene su pod nazivima Novac (od 1978. i poslije) s brojnim kolažima s banknotama; Ekonomija (od 1993. i poslije) među kojima su Oduzimanje nula i Geometrija kolača; Eksploatacija mrtvih (1984-1990) s desecima radova malog formata instaliranih na radničkoj baraci; Crveno-roza (1973-1981) sa Crvenim kruhom, a potom i amblematskim radom Umjetnik koji ne govori engleski nije umjetnik; Bijela odsutnost (od 1990. i poslije) s brojnim bijelim radovima; Bol (od 1977. i poslije) s čuvenim ready made radom Rječnik-bol s petstotinjak listova engleskog pojmovnog rječnika. Posjetitelji će moći pregledati i desetke Stilinovićevih unikatnih umjetničkih knjiga.

Tijekom trajanja izložbe, od 30. studenog do 3. veljače, bit će objavljen opsežan katalog s tekstovima domaćih i stranih kritičara i teoretičara suvremene umjetnosti.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.11.2012