Nulta točka značenja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nulta točka značenja

Izložba Nulta točka značenja predstavlja nefunkcionalnu, neprikazivačku, elementarnu, eksperimentalnu i konceptualnu fotografiju u Hrvatskoj.

16.06.2011 - 17.07.2011 , Zagreb - Umjetnički paviljon

U Umjetničkom paviljonu od 16. lipnja do 17. srpnja postavljena je izložba Nulta točka značenja. Nefunkcionalna, neprikazivačka, elementarna i eksperimentalna fotografija u Hrvatskoj. Izložbu su kurirale Sandra Križić Roban, Ivana Hanaček i Irena Gessner.

"Cilj izložbe Nulta točka značenja. Nefunkcionalna, neprikazivačka, elementarna, eksperimentalna i konceptualna fotografija u Hrvatskoj pokušaj je prikaza fotografije kao eksperimentalnog i istraživačkog medija usmjerenog propitivanju same prirode umjetnosti. Autori koji su se u određenom trenutku svog umjetničkog djelovanja odlučili posegnuti za fotoaparatom (ili su objašnjavali drugima što bi trebalo snimiti, ili pak jednostavno preuzimali – usvajali – tuđe fotografije) ne zanimaju se za tehničke mogućnosti medija ili samu kvalitetu snimka, već fotografiju smatraju vrstom koordinate koja funkcionira poput odjeka nekog događaja ili odsutnog umjetničkog rada, poput kanala kojim se posreduje konceptualizacija i realizacija određene umjetničke zamisli. Sve navedeno svjedoči o promjenama u razumijevanju i tumačenju fotografije kao umjetnosti, osobito o promjenama načina njezina djelovanja, širenja područja interesa te načina posredovanja umjetničkih sadržaja, a na što su utjecale političke i društvene okolnosti od kasnih šezdesetih godina nadalje."

(Iz teksta Sandre Križić Roban)

"Izložbom se predstavlja širok spektar jezika fotografije: ontološka istraživanja kojima se nastoji doznati što je fotografija, pristupe koji njeguju analitički odnos prema mediju, zatim prakse koje su rezultat želje da se imenuje bitnost samog medija (noema), radove koji naglašavaju tautološku prirodu fotografije, transformacije iz dvodimenzionalnih ravnina u plastično tijelo – objekt, pa i knjigu, radikalne udare na fotografske kanone i nesnimljenu, elementarnu fotografiju nastalu izravnim intervencijama na fotopapiru. (…) Zbog mnogoznačnosti izloženih radova komunikaciju umjetnik–posjetitelj nastojale smo osloboditi od posredništva i dodatnih interpretacija te smo je učinile što neposrednijom. Govor umjetnic/k/a u prvom licu, razgovori i detaljna pojašnjenja pojedinih pristupa poslužit će boljem razumijevanju nekolicine pojmova koji proizlaze iz teorijskih pogleda, kao i iz iskustava stečenih tijekom istraživanja, među kojima spominjemo generativnu, procesualnu, nereprezentacijsku, performativnu pa čak i neadekvatnu fotografiju."

(Iz teksta Ivane Hanaček i Irene Gessner)

Program uz izložbu

petak, 17.  lipnja u 18 sati

Nakon čega nastupa djelo - Bilješke o konceptualnom i dokumentarnom u suvremenoj fotografiji: predavanje Reinharda Brauna (Camera Austria)

Reinhard Braun je kustos koji živi u Grazu (Austrija). Autor je brojnih publikacija i predavanja, a bavi se podučavanjem o suvremenoj umjetnosti i fotografiji. Od 2007. do 2010. bio je kustos za vizualne umjetnosti festivala Steirischer Herbst u Grazu. Od 2011. izdavač je časopisa Camera Austria International i izložbeni direktor Camera Austria u Grazu.

subota, 18. lipnja od 10 do 13 sati

Energija kruga: akcija pod vodstvom Zlate Medak (Hrvatski fotosavez)

Akcija će se održati u prednjem dvorištu Umjetničkog paviljona.

utorak, 28. - četvrtak, 30. lipnja

Tijelo fotografa: tijelo – alat: radionica pod vodstvom Marka Ercegovića

Što sve utječe na fotografiju koja nastaje? Ako fotograf u ruci nosi aparat, njegovo se tijelo shvaća kao fotografski alat. Rezultat uvelike ovisi o smjeru u kojem se kreće noseći fotoaparat. Presudna je i činjenica koliko je visok, gdje je u jednom trenutku zakrenuo vrat i u koju ulicu je skrenuo fotografirajući. Kojom brzinom hoda? Da li da stane i čeka? Da li je pogledao dolje ili gore u presudnom trenutku? Da li čučnuti ili stajati? Ustati se, kad već sjedi? Drumom ili šumom? I kad je već pred nađenim prizorom, što znači i koliko je važna gesta saginjanja, savijanja leđa ili propinjanja na prste? Ili i jedno i drugo istovremeno? Za odgovorima o načinima na koje tijelom i njegovim kretnjama fotograf utječe na svoj rad tragat će polaznici radionice uz mentorstvo Marka Ercegovića.

Sudjelovanje je potrebno najaviti u Hrvatski fotosavez najkasnije do petka, 24. lipnja putem

telefona na broj 01 4848 793 ili putem maila.

subota, 2. srpnja u 11 sati

Susret s umjetnikom: Sandro Đukić

Susret s umjetnikom zamišljen je kao javni razgovor sa Sandrom Đukićem i razgled izložbe

fokusiran na probleme fotografskog medija kojima je zaokupljen ovaj multimedijalni umjetnik. Sandro Đukić diplomirao je slikarstvo 1989. u klasi prof. Đure Sedera na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Pohađao klase Nam June Paika i Nan Hoover (1989–1993) i majstorski studij Nan Hoover (1993–1994) na Kunstakademie Düsseldorf. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama: Museum am Joanneum, Graz; Galerija Marino Cettina, Umag; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka.

U sklopu izložbe, utorcima (21. i 28. lipnja, te 5 i 12. srpnja od 18 sati) je organizirano stručno vodstvo. Posjet izložbi u trajanju od sat vremena uz stručno vodstvo kustosica organiziran je besplatno za sve zainteresirane u navedenim terminima (nije potrebno najavljivati dolazak, osim u slučaju većih grupa).

Izložba je rezultat istraživanja kustosica u suradnji s umjetnicima: Boris Cvjetanović, Petar Dabac, Sandro Đukić, Igor Eškinja, Ivan Faktor, Tomislav Gotovac, Boris Greiner, Vlatka Horvat, Željko Jerman, David Maljković, Antun Maračić, Enes Midžić, Marijan Molnar, Ivan Posavec, Davor Sanvincenti, Edita Schubert, Mladen Stilinović, Slaven Tolj, Goran Trbuljak, Josip Vaništa, Mirjana Vodopija, Fedor Vučemilović.

U sklopu dokumentarnih filmskih i video priloga (uz biblioteku) posjetitelji mogu pogledati priloge iz ciklusa Fotografija u Hrvatskoj (nastali u produkciji HRT-a) o umjetnicima: Boris Cvjetanović, Petar Dabac, Željko Jerman, Antun Maračić, Ivan Posavec, Goran Trbuljak, Fedor Vučemilović.

Izložbu Hrvatskog fotosaveza 2011. umjesto kataloga pratit će tematski broj dvojezičnog časopisa za suvremena likovna zbivanja Život umjetnosti (89/2011.) u izdanju Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu. Broj će u cijelosti biti posvećen izložbi, a okupit će razgovore s autorima/umjetnicima čiji su radovi prezentirani na izložbi te teorijske i kritičke tekstove autora koncepcije izložbe i nekolicine pozvanih autora.

priređivač: Hrvatski fotosavez (Predrag Bosnar, tajnik)

kustosice: Sandra Križić Roban, Ivana Hanaček, Irena Gessner

arhitektonsko oblikovanje izložbe: Ana Dana Beroš, Judita Ljutić, Damir Ljutić (Dva

plus – studio za arhitekturu i vizualne komunikacije)

vizualno oblikovanje: Tina Müller (bilic_muller studio)

tehničar: Damir Martinec

prevoditeljica: Marina Miladinov

lektor: Mirko Peti

fotograf: Paolo Mofardin

Izložba ostaje otvorena do 17. srpnja 2011.

radno vrijeme: utorak – subota (11:00 – 19:00); nedjelja (10:00 – 13:00); zatvoreno

ponedjeljkom i blagdanima (22., 23. i 25. lipnja).

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 16.06.2011