Nužnost borbe protiv predrasuda i diskriminacije | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Nužnost borbe protiv predrasuda i diskriminacije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Dugine obitelji obilježavaju prigodnim programom.

17.05.2018 , Zagreb - Kino Europa, dvorana Müller

FOTO: Danilo Urbina / Flick

Diljem svijeta 17. svibnja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema osobama homoseksualne i biseksualne orijentacije te prema transrodnim i transeksualnim osobama. Povodom ovog dana Dugine obitelji organiziraju prigodni program i aktivnosti, u skladu s ovogodišnjom globalnom temom IDAHOTBa Alliances for solidarity.

Od 10.30 do 13 sati u Hrvatskom saboru u dvorani Ivana Mažuranića organiziran je okrugli stol o pravima djece u duginim obiteljima. Tematiziranje duginih obitelji (LGBTIQ+ roditelja te njihove djece) često se usmjerava na različite rasprave o pravima LGBTIQ+ osoba, kvalitetnom roditeljstvu, različitim obiteljskim modelima, pitanjima vrijednosti i tradicije. Okrugli stol Prava djece u duginim obiteljima je facilitirana rasprava različitih stručnjaka koja se fokusira upravo na temu pozicije i prava djeteta u duginim obiteljima. 

Zbog reguliranog ulaska u Hrvatski sabor potrebna je prijava na e-mail najkasnije do 16. svibnja u 17 sati.

U popodnevnim satima u dvorani Mueller kina Europa, u suradnji sa Subversive Film Festivalom održava se društveni program.

Od 16 do 18 sati živa knjižnica Savezništva za solidarnost neće imati samo naslove o LGBTI* temama kao što su dugine obitelji ili rodni identitet, nego i druge knjige s naslovima o temama kao što su migranti, nacionalne manjine i drugi LGBTI saveznici i saveznice, u skladu s ovogodišnjom temom. 

Borba za ravnopravnost nije samo borba LGBTI* osoba, nego mnogih drugih manjina i ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije prilika je da ojačamo savezništva s drugim ugroženim skupinama, te podsjetnik na potrebu solidarnosti unutar manjinskih zajednica, budući da prava jedne skupine ne mogu biti čvrsto osigurana ako nisu osigurana i prava drugih ranjivih skupina.

U 18 sati prikazuje se film Last Chance (Une dernière chance). Dokumentarni film režisera Paul-Émile d'Entremonta prati priče pet LGBT osoba koji traže pravo na azil u Kanadi kako bi izbjegli progon ili homofobno nasilje u svojim domovinama.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.05.2018