Nužnost djelovanja kroz umjetnost | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nužnost djelovanja kroz umjetnost

Gostovanje putujuće izložbe ALTERN_ATORS umjetničkog kolektiva Difference Engine XI realizirano je u sklopu međunarodne suradnje HDLU-a i Pallas Projects/Studios iz Dublina.

19.04.2018 - 06.05.2018 , Zagreb - Galerija Bačva

U četvrtak, 19. travnja u 19 sati u Galeriji Bačva Hrvatsko društvo likovnih umjetnika predstavit će jedanaesto izdanje putujuće izložbe ALTERN_ATORS umjetničkog kolektiva Difference Engine XI.

Izložba je dio međunarodne suradnje HDLU-a i Pallas Projects/Studios, koja osim predstavljanja irskih umjetnika uključuje i predstavljanje hrvatskih umjetnika Antuna Maračića, Andreje Kulunčić, Bojana Mucka Ane Mušćet u Dublinu izložbom I Saw a Woman in Inverness Whom I Shall Never Forget i predavanjem na prestižnom Trinity Collegeu.

U Galeriji Bačva irski umjetnici će se predstaviti ambijentalnom instalacijom popraćenom slikama, fotografijama i zvučnim instalacijama.

Difference Engine je izložba u nastajanju i kustoski model pod vodstvom Wendy Judge, Gillian Lawler, Marka Cullena i Jessice Foley. Difference Engine poigrava se idejom jamminga, koji u jednom smislu označava zastoj, šok i prekid, dok u drugom označava promjenu, rast, improvizaciju i energičnost sudionika.

Kako stoji u najavi, umjetnici konstatiraju "kako su sve svjesniji da žive u trenutku brzih tehnoloških i okolišnih promjena, pervazivnih ratova i intelektualne, emocionalne i političke inercije". Navode kako su današnja društva sve više uvjetovana antidemokratskim politikama, prediktivnim algoritmima i grotesknim tehnološkim konzumerizmom, neodgovornošću i otpadom. Njihov umjetnički kolektiv ne pristaje biti apatičnim promatračem spoznatog i inzistira na nužnosti djelovanja kroz umjetnost.

Izložba je otvorena do 6. svibnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 16.04.2018