Nužnost političkog organiziranja na ljevici | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Nužnost političkog organiziranja na ljevici

Povodom 170. obljetnice izlaska Manifesta Komunističke partije održava se tribina u organizaciji Radničkog portala i Subversive festivala.

09.03.2018 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović
  • A
  • +
  • -

Radnički portal i Subversive festival pozivaju na tribinu koja se povodom 170. obljetnice izlaska Manifesta Komunističke partije održava u Zagrebu u petak, 9. ožujka, s početkom u 20.30 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5).

Komunistički manifest, programski dokument tadašnjeg Saveza komunista kojeg su zajedno napisali Karl Marx i Friedrich Engels, svjetlo dana ugledao je 21. veljače 1848., a bio je sinteza njihove dotadašnje praktične borbe i teorijskih istraživanja. Komunistički manifest ujedno je i rezultat historijsko-materijalističke analize društva i njegova povijesnog razvoja, kao i tekst kojim je na svjetsku pozornicu stupio naučni socijalizam čime su se dotadašnja utopijska shvaćanja i teorije morali povući. Manifest je 1848. bespoštedno i nimalo uvijeno objavio kako je svako dotadašnje društvo počivalo na suprotnosti između ugnjetačkih i ugnjetenih klasa i kako je, za razliku od svih ranijih pokreta, radnički pokret samostalni pokret ogromne većine i u interesu ogromne većine društva.

Na tribini će se govoriti o historijskoj ulozi i značaju Komunističkog manifesta, vremenskom kontekstu unutar kojeg je nastao, kao i o pojedinim praktičnim i teorijskim dijelovima koji su za ljevicu i radništvo posebice važni i poučni i danas. Osim analize samog manifesta, zadatak tribine jest i ukazati na nužnost političkog organiziranja na ljevici danas, u fazi neoliberalnog kapitalizma kada poduzetnici tj. kapitalisti kao društvena manjina uz pomoć svojih država sve jače pritišću i izrabljuju radničku klasu, odnosno većinu koja se trenutno nije u stanju adekvatno braniti.

Gosti na tribini bit će Katarina Peović Vuković, docentica na FFRI, Luka Bogdanić, docent na Odsjeku za filozofiju FFZG-a, Dimitrije Birač, nositelj inicijative Za radnički Karlovac i Stevo Đurašković, docent na FPZG-u. Moderirat će Luka Resanović, urednik Radničkog portala.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 07.03.2018