O… izložbama koje se nisu desile | kulturpunkt

Najave Izložba

<

O… izložbama koje se nisu desile

Desetak autora okupljenih na ovoj izložbi, na čelu s idejnom začetnicom Sanjom Šantak, dijele sličan senzibilitet prema naizgled propalim zamislima.

27.06.2013 - 09.07.2013 , Zagreb - Galerija ULUPUH
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 27. lipnja, u 20 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu bit će otvorena izložba O… izložbama koje se nisu desile. Autorica izložbe je Sanja Šantak koja je oko svog koncepta okupila devet autora različitih profila: fotografsko-dizajnerski tandem Bachrach&Krištofić, slikara Tonija Franovića, multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića Klifa, slikaricu i ilustratoricu Melitu Kraus, urbanu antropologinju Sonju Leboš, kipara i dizajnera Darijusa Peroša s prijateljem, ilustratora i autora animiranih filmova Davida Peroša Bonnota, ilustratoricu i slikaricu-grafičarku Sanju Pribić te multimedijalnu umjetnicu Jasenku Vukelić. Sve ih povezuje jedinstveno iskustvo o izložbi, projektu koji se, kod svakog iz drugačijih razloga, nije realizirao.

"(…) danas kada je svijet u mahnitoj žurbi, stalnom očekivanju novoga i najnovijega, a duh vremena traži da zamisli u koje nismo posve sigurni odbacujemo bez skrupula, mijenjajući ih idejama iza kojih stoji neprijeporna odlučnost i samopouzdanje, sveprožimajuća "produktivnost" tjera nas da ne okolišamo, da nesigurnosti i dvojbe sklanjamo a odigravamo samo praktične i efikasne poteze. Kapitalist-početnik u meni slaže se s tim viđenjem ali nekako mu protuslovi unutarnji melankolik, koji i dalje nalazi stanovitu ljepotu u nedovršenim, nepokazanim, nerealiziranim zamislima, odnosima, projektima, poslovima...

Desetak autora okupljenih na ovoj izložbi, na čelu s idejnom začetnicom Sanjom Šantak, dijele sličan senzibilitet prema naizgled propalim zamislima, koje, godinama nakon što su se pojavile pa ostale u zapećku, ipak imaju još dovoljno sočnosti da ih se može nakratko, ili bar u reduciranom obliku, oživjeti. Kako se u ovoj homogeno/heterogenoj skupini radi o umjetnicima različitih profila, i njihova su iskustva s izložbenim "odbijencima" i zanimljiva i zabavna i instruktivna, kao uostalom i načini prezentacije koje rabe u Ulupuhovoj galeriji..

Jednom propušteno vjerojatno se nikad više ne može vratiti u izvornom obliku. Opet, u vremenima kada i npr. performeri u "zlatnim" godinama, reenactmentima s novim izvođačima, ponovno "izvode" mladenačke radove,  može se zaključiti da nijedna umjetnička ideja nikada zapravo ne zamire, tek možda u pričuvi čeka svoju priliku. Uostalom, tko zna koliko je u ovdje pokazanim fragmentima skriveno izložbi, koje će se tek dogoditi...", navodi u predgovoru izložbe Saša Pavković.

Izložba je otvorena do 9. srpnja.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.06.2013