O borbi, organiziranju i solidarnosti | kulturpunkt

Najave Forum

<

O borbi, organiziranju i solidarnosti

U sklopu UrbanFestivala13 održava se socijalni forum o izbjeglicama Europe.

17.04.2015 - 18.04.2015 , Zagreb - Dom Dugave, Zagreb - AKC Medika

FOTO: Ana Mihalić

  • A
  • +
  • -

"We demand our rights, we’ll rise, stop deportations, we are here to stay, samo su neki od slogana s demonstracija izbjeglica i migranata na ulicama europskih gradova. U Hamburgu, Berlinu, Amsterdamu, Calaisu, Ceuti, Melilli, Ateni, Beču i drugdje oni koji su uspjeli preći europske granice sve su vidljiviji i glasniji u obrani svojih prava.

Europa ima problem s izbjeglicama. Problem je njezina migrantska politika. Zajednički sustav azila, ustanovljen 1997. godine, ima za cilj osigurati vanjske granice EU. Toplinske kamere, uzimanje otisaka prstiju po sistemima Dublin I, II i III, agencije za sigurnost poput Frontexa, masovne deportacije, rezolucije o “sigurnim državama”, sabirni centri zatvorskog tipa poput onih na sjeveru Afrike i u Ukrajini, nasilne push back operacije na granicama, izolirani prihvatni centri, izbjeglički logori, zabrana rada i kretanja, novi zakonski paragrafi koji služe kriminalizaciji migranata i izbjeglica – to je očajnička “vizija” te ksenofobne politike iza koje se krije rasizam. Međunarodne norme zaštite izbjeglica sve su manje efikasne. Ljudi traže sigurnost u EU, no ako je njihov zahtjev za azilom odbijen, ostaju bez ičega, bez doma, bez novaca, bez prava na boravak i rad.

Kakva je situacija u Hrvatskoj? Izbjeglice dolaze, i mnogi od njih ostaju. Koja prava i mogućnosti imaju? S kojim problemima se suočavaju i koje borbe vode? Koji akteri djeluju u polju? Što možemo naučiti o samoorganizaciji, otporu i solidarnosti od izbjegličkog pokreta u EU? Dobar život za sve u Europi – što bi to bilo?

Razmišljajući o tim pitanjima inicirala sam projekt u okviru UrbanFestivala u cilju istraživanja formata i resursa kojima će se zajedno promišljati i spojiti umjetnost, aktivizam, politiku i civilno društvo. Projekt “Izbjeglice Europe o borbi, organiziranju i solidarnosti” obuhvaća dva dijela, plakatnu kampanju i socijalni forum na kojem sudjeluju aktivisti iz europskih zemalja s različitim iskustvima: Njemačke, Austrije, Srbije, Mađarske. Cilj je kroz prezentacije, diskusije i prikazivanje filmova razmijeniti iskustva i razvijati zajedničku strategiju, ali i artikulirti probleme izbjeglica u široj zajednici", piše Petja Dimitrova, umjetnica koja u sklopu UrbanFestivala predstavlja projekt Izbjeglice Europe o borbi, organiziranju i solidarnosti

Petja Dimitrova je umjetnica rođena u Sofiji (Bugarska), od 1993. živi u Beču. Njena umjetnička praksa nastaje u međupolju umjetnosti i političkog i participativnog rada u kulturi. Predaje na Akademiji lijepih umjetnosti u Beču, članica je mreže “Network for Critical Border and Migration Regime Research”. Do 2014. bila je umjetnički direktor festivala Wienwoche. Ko-urednica zbornika “Sketches of migration : postcolonial enmeshments, antiracist construction work” (u suradnji s: Bobadilla, Güres, Achola i Del Sordo) i “Regime. How Dominance is Organised and Expression Formalised” (s Egermann, Holert, Kastner, Schaffer). Članica je inicijative 1. Mart – Međunarodni dan migrantskog štrajka.

Program socijalnog foruma će se održati u petak, 17. travnja od 16 sati u Domu Dugave (Sv. Mateja 70A) prema sljedećem rasporedu:

16:00 – 16:30 Centar za mirovne studije, Hrvatska

16:30 – 17:00 Inayat Jiskani, Hrvatska

17:00 - 17:45 Mohammad Numan, Refugee protest camp Vienna, Austrija

17:45 - 18:30 pauza uz Okus doma

18:30 – 19:15 Rex Osa, The VOICE refugee forum Germany

19:15 - 20:00 No Border Movement, Srbija i Hrvatska

20:00 – 20:45 JD, MigSzol - Migrant Solidarity Group of Hungary

20:45 - 21:30 diskusija

U subotu, 18. travnja iza 17 sati u AKC Medika će se održati manifestacija Day against borders u organizaciji inicijative No Border Hrvatska. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.04.2015