O brodovima i mornarima | kulturpunkt

Najave Tribina

<

O brodovima i mornarima

Komparatistica književnosti i anglistica Martina Kado na tribini More i književnost govorit će o značenju pomorskih pripovijesti.

24.02.2016 , Zagreb - Kulturno-informativni centar

Foto: Kic

  • A
  • +
  • -

U srijedu, 24. veljače 2016. godine, u 19 sati, u Kulturno informativnom centru održava se tribina More i književnost iz ciklusa tribina Čitanje života.

"More je iskonsko mjesto suprotnosti: preživljavanja i nestanka, rada i odmora, ljepote i straha. Trajna je inspiracija umjetnostima, posebno književnosti, od Homerove Odiseje do današnjih dana. Poprište je važnih povijesnih događaja: ratova, osvajanja, znanstvenih otkrića, stvaralaštva i puta u slobodu.

Istovremeno, prostor mora se u svojoj nestalnosti opire prikazivanju i pripovijedanju. Na koji je način moguće promišljati nešto što odolijeva konačnosti? Kako govoriti o nečemu što izmiče jeziku?

Što nam znače pomorske pripovijesti? Zašto čitamo o dalekim otocima, pobunama na brodu, pomorskim bitkama, olujama, piratima i kitovima? 

Na primjerima Hermana Melvillea i Josepha Conrada o brodovima, mornarima, njihovim pričama i čitateljima govori komparatistica književnosti i anglistica Martina Kado", stoji u najavi tribine.

Tribinu vodi teoretičarka Marija Ott Franolić.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 22.02.2016