O budućnosti izdavačke djelatnosti | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

O budućnosti izdavačke djelatnosti

Sadašnjost i budućnost malih i srednjih poduzeća u izdavačkoj djelatnosti naziv je okruglog stola koji organiziraju Knjižni blok, Inicijativa za knjigu i CEPOR.

22.11.2012 - 23.11.2012 , Zagreb - Ekonomski institut
  • A
  • +
  • -

Knjižni blok, Inicijativa za knjigu i Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva – CEPOR organiziraju okrugli stol Sadašnjost i budućnost malih i srednjih poduzeća u izdavačkoj djelatnosti.

"Situacija u izdavačkoj djelatnosti u Hrvatskoj je vrlo slična onoj u EU: prevladavaju mikro i mala poduzeća s manje od 50 zaposlenih. Za razliku od Hrvatske, gdje unatoč tome što u nakladništvu i knjižarstvu radi otprilike jednak broj ljudi kao u brodogradnji, potpore i subvencije koje za ovaj sektor postoje su zanemarive, Europska unija prepoznala je njihov značaj ne samo u gospodarskom smislu, nego i u značaju koji ova poduzeća imaju na razvoju medijskog pluralizma, obrazovanje i znanost, poticanja kulturne raznolikosti, utjecaj na slobodu medija i pristup kulturi.

Urušavanje sektora knjige, nakon rasta u vremenu od 2000. do 2008., traje godinama, no kriza je dovela nezavisne nakladnike pred propast, dok su nezavisni knjižari gotovo nestali. Kriza je dodatno produbila probleme i stvorila nove – mnogi govore o padu produkcije od čak 50%, što je veliki udarac hrvatskoj kulturi, znanosti i obrazovanju, a dovodi u pitanje daljnju budućnost sektora nakladništva i knjižarstva, koji balansira između gospodarstva i kulture i u tom kontekstu otežano rješava probleme s kojima se susreće.

Europska unija svojim programom Kreativna Europa 2014-2020 predviđa 37% veći budžet za kulturni i kreativni sektor, a koji počiva gotovo isključivo na malim i srednjim poduzećima. Prema analizama sektor kulturnih i kreativnih industrija u koje spada i izdavaštvo ima najveći ekonomski potencijal i jedan je od najdinamičnijih sektora u EU, s neprekidnim rastom unatoč krizi.

Cilj ovog okruglog stola je uspostaviti komunikaciju među ključnim dionicima u djelatnosti, predstaviti prijedloge rješenja nekih od navedenih problema, te definirati odgovornosti i aktivnosti koji će dovesti do tih rješenja", stoji u pozivu.

Okrugli stol bit će održan 22. studenog u 12 sati u velikoj dvorani Ekonomskog instituta. Dolazak je potrebno potvrditi do 20. studenog na ovu email adresu. 

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 20.11.2012