O cenzuri i umjetničkim slobodama | kulturpunkt

Najave Tribina

<

O cenzuri i umjetničkim slobodama

Tribina Kultura u škripcu problematizira kulturnu strategiju grada Zagreba, autonomiju institucija i položaj umjetnika slobodnjaka u uvjetima političke cenzure.

15.10.2018 , Zagreb - Vila Arko

U ponedjeljak, 15. listopada u dvorani Vile Arko s početkom u 19 sati u organizaciji Hrvatskog društva pisaca održava se tribina Kultura u škripcu: kako politika diktira pravila u kulturnom polju.

"Kada je ovog proljeća Ana Lederer, novoimenovana pročelnica za kulturu Grada Zagreba, izjavila kako za redatelja Olivera Frljića zbog njegovog političkog aktivizma nema mjesta u gradskim kazalištima, mnogi su ovu izjavu okarakterizirali kao nedvosmislen pokušaj cenzure nad umjetničkim slobodama. Nekoliko dana kasnije uslijedilo je skidanje predstave Hotel Zagorje redateljice Anice Tomić i dramaturginje Jelene Kovačić s repertoara kazališta Gavella u sezoni 2018./2019. Ovi događaji ponovno su aktualizirali pitanje umjetničkih sloboda u Hrvatskoj, ali i položaj umjetnika i umjetnika slobodnjaka na kulturnoj sceni", stoji u pozivu organizatora.

Tko i za koga kreira kulturne politike? Može li politička vlast određivati pravila umjetničke proizvodnje? U kojoj su mjeri ugrožene umjetničke slobode u Hrvatskoj? Kako su gradski pročelnici za kulturu posljednjih godina kreirali kulturnu strategiju i kako se gradskim kazalištima i kulturnim centrima oduzimala autonomija u umjetničkom djelovanju? Za koga nema mjesta u zagrebačkoj kulturi?

Na ova i mnoga druga pitanja, koja problematiziraju kulturnu strategiju grada Zagreba i položaj umjetnika na kulturnoj sceni, pokušat će odgovoriti sudionici tribine: redateljica Anica Tomić, spisateljica Ivana Bodrožić, plesna umjetnica i koreografkinja Selma Banich i glazbeni producent, pjevač i skladatelj Luka Tralić. Tribinu moderira novinarka i književnica Antonela Marušić

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 15.10.2018