O drugačijem uređenju | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

O drugačijem uređenju

Udruga CeZam Čakovec i Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa predstavljaju posljednji broj slovenskog Časopisa za kritiku znanosti.

20.03.2015 , Čakovec - Klub Prostor

FOTO: Luca Savattiere

  • A
  • +
  • -

Povodom izlaska broja Anarhizam: onkraj postojećeg, koji je nastao u suradnji s Federacijom za anarhističko organiziranje, organizirano je više predstavljanja ovog izdanja po Sloveniji i Hrvatskoj, pa će se tako i u Čakovcu razgovarati o ulozi koju anarhizam ima u socijalnim gibanjima današnjice. 

Anarhistkinje i anarhisti u posljednjih su petnaest godina sudionici svih ključnih antisistemskih protesta i neautoritarnog organiziranja odozdo - kako u Sloveniji, tako i u ostatku svijeta. Oruđa koja se koriste u socijalnoj borbi protiv dominacije i kapitala rezoniraju s anarhističkim idejama. Promišljanje anarhizma stoga se sve češće postavlja kao nužan preduvjet za razumijevanje kartografije suvremenih društvenih konflikata i borbi za emancipaciju. Tematski broj je tako posvećen praksi i misli anarhizma, sa svim njihovim kontradiktornostima i prelomnicama.

Kao crvena nit, kroz tekstove se provlači prije svega pitanje koje si pokret postavlja već niz godina: kako da se anarhisti organiziraju na neautoritaran i neotuđen način, koji bi omogućio razmjenu znanja i iskustva, istovremeno omogućujući i učinkovito uključivanje i utjecanje na ključne suvremene socijalne borbe. Čini se da je za to nužno ne samo otvarati politički prostor, u kojem bi se anarhističke ideje i metode lako širile među ljudima, već i otkrivati nove metode borbe te reflektirati sadašnjost i prošlost. U tom duhu, autorice i autori u najavljenom broju, između ostalog, prvi put na jednom mjestu zapisuju povijest anarhističke misli slovenskog govornog područja od 19. stoljeća do danas.

Tekstovi su ujedno opis, analiza i samokritika ne samo društva, već i samog anarhističkog pokreta. U tom smislu, broj valja razumjeti kao poziv na kolektivnu diskusiju o mogućnostima prevazilaženja postojećeg stanja i promišljanja o mogućim alternativama sveopćem društvenom pustošenju.

Predstavljanje će biti održano u petak, 20. ožujka, u klubu Prostor udruge CeZaM u Čakovcu.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 18.03.2015