O društvu, kroz tijelo | kulturpunkt

Najave Izložba

<

O društvu, kroz tijelo

Izložbom Anti tijelo Marko Marković stvara ambijentalnu instalaciju koju čine zvuk, slika i prostor, koristeći pritom dokumentaciju performansa iz serijala Samojed.

02.06.2018 - 23.06.2018 , Labin - KUC Lamparna

U subotu, 2. lipnja u 21 sat, u Galeriji KuC-a Lamparna u Labinu, u sklopu izložbenog ciklusa V.I.T.R.I.O.L. otvara se samostalna izložba Anti tijelo jednog od najeminentnijih hrvatskih umjetnika mlađeg naraštaja, Marka Markovića. Ova posljedna izložba Galerije Lamparna prije ljetne stanke ujedno je svojevrsna najava predstojećeg Bijenala industrijske umjetnosti koje započinje 20. srpnja ove godine.

Marko Marković ubrzo nakon što je diplomirao slikarstvo 2007. slikarstvo u klasi profesora Gorkog Žuvele na splitskoj Umjetničkoj akademiji, svoj izraz pronalazi ponajprije u performansu i performativnim formama koje uključuju sudjelovanje publike, kao što je happening, akcije i intervencije u javnom prostoru. Kroz njegove radove vidljivo je da je za Markovića performans simbolički čin i sredstvo kojim će, između ostaloga, upozoravati na nepravde i okrutnosti suvremenog društva.

Selekcijom radova za izložbu u Galeriji Lamparna Marko Marković stvara ambijentalnu instalaciju čiju formu čine zvuk, slika i prostor, pritom koristeći dokumentaciju (fotografije, video) performansa iz serije Samojed koju postavlja u odnos prema zvuku (npr. rika tigra zatvorenog u kavez i lišenog slobode), čime stvara paralelu te generira novu atmosferu.

Kako bi posjetiteljima Galerije Lamparna i "u živo" ilustrirao potonje, autor će na otvorenju izložbe izvesti audio performans.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 01.06.2018