O društvu nejednakih | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

O društvu nejednakih

Thomas Piketty, autor Kapitala u 21. stoljeću u travnju gostuje u Zagrebu u sklopu Filozofskog teatra.

Piše: Tomislav Žilić

FOTO: Toban B.

  • A
  • +
  • -

Thomas Piketty zasigurno je jedno od imena koje je obilježilo 2014. godinu, kada je stigao dugoočekivani engleski prijevod Kaptala u 21. stoljeću, a krajem godine i hrvatski prijevod Nataše Desnice-Žerjavić, u nakladi Profila. Pikettyeva opsežna studija o suvremenom kapitalističkom društvu probila se je u mainstream i nametnula se kao obavezno štivo za svakoga tko kritički želi pristupiti problemima ovog sustava obilježenog nejednakostima u kojem živimo. 

Na sedamstotinjak stranica koje je ispisao ovaj francuski ekonomist nalazi se ekstenzivna statistička studija o ekonomskoj nejednakosti, odnosno neravnopravnoj podjeli svjetskog bogatstva, koja svakako nalazi odjeka u vrijeme kontinuirane svjetske ekonomske krize.

Uz sve pohvale Pikettyu u protekloj godini, odnosno njegovom zastupanju teze da je upravo akumulacija kapitala u rukama malog broja pojedinaca jedan od najbitnijih problema suvremenog globalnog društva, mnogi su istaknuli da unatoč zanimljivim podacima i formulama koje Piketty nudi njegova knjiga nije dovoljno radikalna kako bi ponudila stvarno rješenje krize kapitalističkog društva. 

O prednostima i manama ideja zastupljenih u Kapitalu u 21. stoljeću domaća će publika moći čuti 9. travnja u HNK-u, kada će Thomas Piketty i službeno predstaviti hrvatsko izdanje knjige. Njegovo gostovanje ujedno je i uvod u Festival francuske kulture Rendez-vous koji će biti održan od svibnja do listopada. Vrijedi napomenuti da u sklopu Filozofskog teatra u Zagrebu 15. veljače gostuju poznati sociolozi Richard Sennett i Saskia Sassen.

Ovdje možete poslušati razgovor s Pikettyjem u sklopu Guardianovog podcasta Politics Weekly.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 02.02.2015