O društvu straha i nadziranja | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

O društvu straha i nadziranja

Pismo Heineru Mülleru Gorana Ferčeca u režiji Bojana Đorđeva i izvedbi ZKM-a gostuje u njujorškom kazalištu La MaMa.

  • A
  • +
  • -

Izvedbeni tekst Pismo Heineru Mülleru preveden je na njemački, slovenski i engleski jezik te je dobitnik dviju nagrada: onu Austrijskog kulturnog foruma za godinu 2007. u sklopu međunarodnog projekta Govoriti o granicama i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.  

Predstava se bavi sudbinom muškarca koji se odlučio vratiti u svoju zemlju kako bi pokušao živjeti u društvu straha i nadziranja u kojem i minimalno odstupanje od svakodnevne socijalne koreografije javnih prostora postaje ravno terorističkom činu. Trojica glumaca - Goran Bogdan, Danijel Ljuboja i Frano Mašković - pokušavaju prikazati taj čin, dok hotel, ulica, metro, aerodrom bivaju transformirani u poligone za paniku, a naizgled neutralni prolaznik prisiljen je postati voajer, taoc, suučesnik i svjedok tog zbivanja. Scenograf predstave Pismo Heineru Mülleru je Siniša Ilić, kostimografkinja Doris Kristić, koreografkinja Selma Banich, a glazbu izvodi grupa Nina Levkov.

Izvedbe su zakazane od 6. do 9. prosinca u okviru Foruma mladih europskih redatelja, koji je nastao u suradnji spomenutog teatra i Europske kazališne konvencije, uz podršku fonda The Trust For Mutual Understanding i Europske komisije. Nakon Garaže Zdenka Mesarića u režiji Ivice Buljana to je drugo gostovanje ZKM-a u La MaMi. 

Izvor: ZKM

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.12.2012