O emancipaciji i perspektivama nove ljevice | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

O emancipaciji i perspektivama nove ljevice

Program Subversive Film Festivala nastavlja se daljnjim radom Svjetskog foruma za alternative kao i promocijom knjige Antonija Negrija te predavanjem Davida Harveyja.

  • A
  • +
  • -
U 19 sati u kinu Europa održat će se promocija knjige Zbogom, gospodine Socijalizam! talijanskog marksista i političkog filozofa, jednog od vodećih suvremenih ljevičara – Antonija Negrija. Knjiga je sastavljena od razgovora što ih je s Negrijem vodio filozof Raf Scelsi, a forma dijaloga daje joj izuzetnu protočnost. Na postavljena pitanja – vrijeme poslije Hladnoga rata i pada boljševičkog tipa ljevice, doba ratova, globalizma i neoliberalizma, promašaja socijaldemokracije - Negri britko i nadahnuto nudi odgovore ne samo o perspektivama nove ljevice nego i o društvenoj transformaciji koja je danas moguća možda i više nego ikada ranije. Negrijeva promišljanja temelje se na marksizmu, ali za razliku od starih marksista on se ne poziva na prošlost, već je itekako „nastanjen“ u današnjem vremenu. Navješćujući sumrak socijaldemokracije, Negri snažno brani mogućnosti društvene transformacije i moglo bi se reći da je Slavoj Žižek u pravu kad ga naziva "guruom postmoderne ljevice". Raspravu s Negrijem povodom promocije knjige vodit će Srećko Horvat.

Program danas završava predavanjem Davida Harveya, istaknutog profesora antropologije u New Yorku, jednog od vodećih društvenih teoretičara te ujedno najcitiraniji akademski geograf na svijetu. Predavanje na temu Emancipacija od čega i koga? održat će se u 21 sat u kinu Europa. Povijest emancipacije često je vrlo specifična pa tako govorimo o emancipaciji robova, kolonijalnih subjekata, žena, lezbijki i gejeva, radnika i tako dalje. U praksi, tu se emancipaciju često konceptualizira kao onu koja daje odnosno priznaje prava shvaćena u liberalnim buržoaskim okvirima. No, što ako su, kao što je tvrdio Marx, ključni problem upravo dotična buržoaska prava? Što ako, kao što kaže stara izreka, ispadne da ne postoji ništa što je više nejednako od jednakog tretmana nejednakih? Tko je onda neprijatelj od kojega se moramo emancipirati i što točno moramo potraživati u ime borbe za emancipaciju? To je problem kojime se potrebno pozabaviti u ime organizirane antikapitalističke borbe.

Odabrane ulomke iz knjige Zbogom, gospodine Socijalizam! možete čitati ovdje, a intervju koji je Harvey dao Kulturpunktu povodom gostovanja na konferenciji Nedovršene modernizacije pročitajte ovdje.  

Izvor: SFF / Na fotografiji: Antonio Negri
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.05.2011