O fazama degradacije | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

O fazama degradacije

Centar za politike emancipacije u suradnji s Domom omladine Beograda organizira konferenciju Bilans "tranzicije" - doprinos analizi posledica restauracije kapitalizma.

FOTO: Pietromassimo Pasqui

  • A
  • +
  • -

Četvrt stoljeća dijeli nas od sloma socijalizma i početka procesa restauracije kapitalizma u društvima nekadašnjeg Istočnog bloka i SFR Jugoslavije. Pod okriljem koncepta "tranzicije", koji je trebao označavati period strukturnog prilagođavanja naših država i njihovog uključivanja u regularne tokove globalnog kapitalističkog poretka, provođena je privatizacija zajedničke imovine i nametnuta tržišna logika svim segmentima društva. 

Funkcija koncepta "tranzicije" je prije svega u odlaganju očekivanog boljitka te u tom smislu, tranzicija predstavlja jednu specifičnu suspenziju demokracije i radničkih prava. Najavljivani bolji život konstantno se odlaže za budućnost, što omogućava provođenje politika kojima se, najčešće pod parolom nacionalnog interesa, štiti interes kapitala. 

Ukoliko se u javnom diskursu i pojavljuje kritika aktualnih događanja ona se zadržava na pitanju korupcije i lošeg provođenja samog procesa. Tako se kao rješenje za postojeće probleme ponovo nameću iste političke mjere koje su ih i proizvele – daljnja privatizacija državnih poduzeća, mjere štednje, rezovi u javnim poduzećima, smanjivanje radnih i socijalnih prava itd. 

Na konferenciji će, između ostalog, biti predstavljen i dio rezultata istraživanja koje je tijekom ove godine provođeno u okviru CPE-ovog ovogodišnjeg projekta, a koje obuhvaća analizu procesa privatizacije, javnih poduzeća, poljoprivrede, mirovinskog i invalidskog sustava, položaja žena i visokog obrazovanja u Srbiji.

Konferencija će biti održana 8. i 9. prosinca u Domu omladine Beograda, a na njoj će sudjelovati Nada Novaković, Filip Balunović, Mislav Žitko, Vuk Vuković, Jelena Veljić, Marija Radoman, Ivan Radenković te Milenko Srećković.

Izvor: CPE

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 05.12.2014