O fenomenu izbjeglištva | kulturpunkt

Najave Tribina

<

O fenomenu izbjeglištva

Tribina o kulturnoj politici fenomena izbjeglištva održava se u sklopu projekta kvARTura: Kulturne memorije.

14.05.2014 , Zagreb - Centar za kulturu Trešnjevka

Ana Mihalić, iz serije Prince

  • A
  • +
  • -

Riječ izbjeglica se po prvi puta javlja 1675.godine, izbjeglicama su nazvani Hugenoti koji su nakon ukidanja Edikta u Nantesu morali pobjeći iz dominantno katoličke Francuske. Od tada, preko prve masovne pojave izbjeglica nakon Prvog svjetskog rata pa sve do danas, fenomen izbjeglištva svojevrsna je anomalija u modernom političkom sistemu.

Naime, u modernom političkom sistemu izbjeglice su tako grupe ljudi koje su smještene između teritorija suverenih nacionalnih država predstavljajući "višak" u međunarodnom poretku nacionalnih država. Izmješteni, dis-locirani, počesto bez države, odnosno, političke zajednice u koju bi se mogli vratiti, izbjeglice plutaju u ispražnjenom političkom prostoru, prostoru "ničega", "limbu" ostavljeni na milost i nemilost različitih aktera.

Na predavanju Od Josa do Zagreba u srijedu, 14. svibnja u 20 sati će se lokalno-globalna problematika izbjegličkih kretanja i njihova aktualnost u suvremenom svijetu tematizirati kroz život Walea Shonyikia Princa, azilanta iz Nigerije koji živi u Zagrebu, i ciklus fotografija Ane Mihalić Tu i tamo.

Ana Mihalić je u svom umjetničkom radu tematizirala njegova sjećanja na odlazak iz Nigerije, negdašnji život te konstrukciju novog hibridnog identiteta u Zagrebu. Upravo ti aspekti izbjegličkog iskustva te njihova umjetnička reprezentacija činit će početne točke "s kojih" će se progovoriti o izbjegličkom iskustvu "s ruba".  Sudjeluju autorica i voditeljica projekta prof.dr.sc. Senka Božić-Vrbančić i gosti dr.sc. Duško Petrović i fotografkinja Ana Mihalić.

Tribina će se održati u sklopu  interdisciplinarnog projekta koji se bavi problematikom vezanom uz propitivanje različitih načina konstruiranja javnog sjećanja te ulogom kulturnih memorija u formiranju kolektivnog identiteta.

Projekt kvARTura: kulturne memorije bavi se kulturnim memorijama koje su formirane izvan formalnih povijesnih diskursa, ali artikuliraju s tim diskursima, te analizom procesa kojim su memorije postale dio popularne kulture. Istraživat će se različita građa (performans, usmene povijesti, film, umjetnost, urbani prostor …) s posebnim fokusom na analizu popularizacije memorije, odnosno kroz analizu načina na koji je sjećanje ispripovijedano kroz popularnu kulturu.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.05.2014