O filmu, književnosti i drugim stvarima | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

O filmu, književnosti i drugim stvarima

U izdanju Biakove izašla je nova knjiga Darije Žilić naslovljena Nomadi i hibridi.

Nomadi i hibridi na 280-tak stranica predstavljaju čitav niz esejističkih tekstova o filmu, knjigama i prozi, a prema svemu sudeći radi se o ogledima koji su u rasponu od desetak godina već objavljivani u raznim medijima. 

Knjiga obuhvaća osvrte na knjige autora i autorica kao što su Dubravka Ugrešić, Slavenka Drakulić, Boris Buden, Ada Mandić Baier, Svetlana Boym, Brian W. Aldiss, Daša Drndić, Mirko Kovač, Uwe Wessel, Marina Šur Puhlovski, Julijana  Matanović, Željko Barišić, Saskia Sassen, Gloria Steinem, Martha Nussbaum itd.

Darija Žilić rođena je 1972. u Zagrebu. Školovala se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (povijest/komparativna književnost). Dugogodišnja je voditeljica programa "Mama čita" u Multimedijalnom institutu u Zagrebu. Objavljivala je eseje i kritičke prikaze o suvremenoj poeziji, teoriji i aktivizmu u časopisima te brojne intervjue (Zarez, Treća, Kruh i ruže, Balcanis, Feral tribune, Vijenac, Književna republika, Filozofska istraživanja, Riječi, Nova Istra, Tema, Poezija, e-novine, Kulturpunkt.hr, Agon). Stalna je suradnica na Trećem programu Hrvatskog radija, surađivala je na projektu Školske knjige Leksikon hrvatske književnosti – djela. Prevodi poeziju s engleskog i sa slovenskog jezika. Urednica je u časopisu Tema. Voditeljica je tribine Dekonstrukcije u Hrvatskom društvu pisaca, kojeg je i članica, te književne tribine u Klubu umjetnika na Sušaku u Rijeci. Pjesme su joj prevođene na talijanski, slovenski i engleski jezik. 

KP

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 31.10.2011