O glazbi putem filma | kulturpunkt

Vijesti Film

<

O glazbi putem filma

Festival dokumentarnog rock filma, DORF, bit će održan od 7. do 10. ožujka na nekoliko vinkovačkih lokacija, uz iznimno bogat program.

  • A
  • +
  • -

Sedmi festival dokumentarnog rock filma DORF 2013 održat će se na više vinkovačkih lokacija, a u tri programa bit će prikazano ukupno dvadeset i četiri filma, uz iznimno bogat popratni program: koncerte, izložbe, radionice, međunarodni projekt Fresh Danube Films te program namijenjen mlađima, DORF EDIT.

Ovogodišnje izdanje festivala obilježeno je Fresh Danube Films programom. Udruga ljubitelja filma RARE prošle je godine započela realizaciju ovog međunarodnog projekta, financiranog sredstvima European Cultural Foundation, uz partnere iz Srbije i Austrije. Projekt je osmišljen s ciljem promocije i podržavanja kulturne različitosti i kreativne sinergije kinematografija duž Dunava, a umrežavanjem i stvaranjem edukativne platforme za mlade talentirane autore skreće se pozornost na filmsku umjetnost dunavske regije. Osim udruge RARE iz Vinkovaca, u projektu sudjeluju festivali Cinema City iz Novoga Sada, Slobodna zona iz Beograda i austrijski Crossing Europe Film Festival iz Linza. Na ovogodišnjem DORF-u bit će prikazano šest filmova sa sva četiri festivala.

Od dvanaest filmova u programu regionalne konkurencije, izdvaja se premijera filma Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA autorice Ines Pletikos, film o kultnom skopskom radiju Kanal 103 – Ljubavno pismo alternativnoj kulturi autora Siniše Evtimova te film Ljuljaška Tamare Drakulić o neobičnom putovanju dviju radijskih voditeljica. Publika će moći pogledati i filmove o istarskom Last Minute Open Jazz Festivalu, Mojmiru Novakoviću, niškoj r'n'r sceni, slovenskom dvojcu Silence, Otrocima socializma, Mariji Miloševskoj, Monteparadisu, Wooden Ambulance i hrvatskim progresivnim tamburašima. U programu međunarodne konkurencije, uz britanski, estonski, japanski, američki i francuski glazbeni film, posebno je najavljen Esperando el Tsunami Vincenta Moona, a svi su filmovi u programu hrvatske premijere. U programu izvan konkurencije premijerno će biti prikazan film Punčke o mladom all-girl indie bandu iz Vinkovaca, autora Filipa Meštrovića i Marinka Marinkića te kratki dokumentarni film o Razlika bandu čiji su članovi slijepe i slabovidne osobe u produkciji Učeničkog doma Varaždin. Sve o filmovima koji će biti prikazani u tri programa pronađite ovdje.

O nagradi će odlučiti žiri u sastavu Igor Tomljanović, Viva Videnović i Boris Petkovič, a u suradnji s KlasikTV-om, ove će godine biti dodijeljena nagrada u iznosu od 10000 kuna za najbolji scenarij. Osim projekcija filmova u Kazalištu, Hotelu Villa Lenije i caffe Walkow, u okviru OFF DORF programa najavljena su i četiri koncerta: Voodoo Caddilac i B and the Bops, Naša Stvar party, Punčke i Bernays Propaganda te Stampedo. U sklopu edukativnog programa EDIT, organizirano je predstavljanje animiranih filmova Ivane Guljašević, programa i djelovanja studija VANIMA iz Varaždina, organizatora festivala VAFI,  te nagrađenih radova s prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Novinarska radionica za učenike osnovnih škola koju vodi Ante Perković te filmska radionica Jump Cut! koju organizira Fade In, dodatno će obogatiti ovogodišnji DORF.

KP / dorf

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.02.2013