O građanskoj hrabrosti | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

O građanskoj hrabrosti

Dostupan je novi bilten Studija o mladima za mlade s tematom o građanskom odgoju i obrazovanju, a najavljene su i dvije tribine na istu temu.

Piše: Matija Mrakovčić
  • A
  • +
  • -

Studiji o mladima za mlade inovativan su primjer interdisciplinarnog izvaninstitucionalnog učenja o mladima i za mlade koji ciljaju osnaživanju mladih osoba iz različitih društvenih područja za aktivan građanski angažman. Studijima se nastoji povećati razumijevanje onoga što znači učenje mladih o mladima za mlade, te politici za mlade i odgovornom i aktivnom građanskom angažmanu. Studiji se odvijaju kao višemjesečni program u kojemu sudjeluje do dvadeset mladih osoba iz različitih društvenih sfera – organizacija civilnog društva, medija, državne uprave, regionalne i područne samouprave, znanosti, poslovnog sektora i drugih područja, a studiji okupljaju dvadesetak iskusnih predavača, sveučilišne profesore, znanstvene novake, praktičare, aktiviste, političare, istraživače.

Šesto izdanje studijskoga biltena izradili su polaznici i polaznice treće godine Studija o mladima za mlade. Bilten je posvećen sljedećim temama: uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole uz informaciju o kampanji Znam, razmišljam, sudjelujem, rad s mladima i slobodno vrijeme mladih, društveni položaj mladih s manje mogućnosti, politike za mlade i strukturna rješenja uključivanja mladih u društvo kroz istraživanja mjere stručnog osposobljavanja mladih te percepciju Ministarstva socijalne politike i mladih u oblikovanju politika za mlade i rad savjeta mladih.

Bilten je dostupan ovdje.

Na temu građanskog odgoja i obrazovanja ovaj će tjedan, u četvrtak, 13. lipnja, biti održane čak dvije diskusije. GONG u suradnji s GOOD Inicijativom za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovni sustav organizira okrugli stol Uloga organizacija civilnog društva u neformalnom građanskom obrazovanju od 15 do 17 sati u Kući ljudskih prava. Nakon predstavljanja kampanje Znam, razmišljam, sudjelujem: građanski odgoj i obrazovanje, udruge članice GOOD Inicijative (Mreža mladih Hrvatska, GONG, Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava, Forum za slobodu odgoja, B.a.B.e., Documenta, Hrvatski centar za dramski odgoj, Hrvatsko debatno društvo, Dirdem) predstavit će svoje programe usmjerene na građanski odgoj i obrazovanje te katalog neformalnog obrazovanja.

Centar za mirovne studije organizira predavanje i diskusiju O građanskoj hrabrosti u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, u 18 sati, a gošća je Lana Zdravković, suradnica slovenskog Mirovnog inštituta, publicistkinja, politička aktivistkinja, kulturna producentica i umjetnica. Lana Zdravković predstavit će situaciju u Sloveniji koju od listopada 2012. potresaju demonstracije, protesti i štrajkovi političkog, socijalnog i ekonomskog tipa. Događaj će biti i najava filmskog i umjetničkog festivala Zimsko ljetovanje koji će biti održan u Islamu Grčkom od 25. do 29. lipnja. Festival prikazuje filmove i performanse te ugošćuje rasprave na temu ljudskih i manjinskih prava, suočavanja s prošlošću, traganja za identitetima, a kroz sve se provlači nit građanske hrabrosti kao nešto što nam danas najviše nedostaje, zbog straha, konformizma i indiferentnosti.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.06.2013