O gradu i Jugoplastici | kulturpunkt

Najave Projekt

<

O gradu i Jugoplastici

U Splitu će biti pokrenut dvotjedni kustosko-umjetnički projekt pod naslova Radni teren Jugoplastika.

22.11.2011 - 05.12.2011 , Split - Salon Galić
  • A
  • +
  • -

U autorskoj koncepciji Organizacije udruženog rada (OUR), u splitskom Salonu Galić, Brodarici i Kinoteci Zlatna vrata, od 22. studenog do 5. prosinca bit će održane brojne izložbe, diskusije, predavanja i performansi u sklopu kustosko-umjetničkog projekta Radni teren Jugoplastika. Ovaj projekt sastoji se od istraživanja društvenih promjena čitljivih iz alteracije gradskog tkiva, na primjeru analize  povijesti i značenja kompleksa bivšeg tvorničkog kombinata Jugoplastika u Splitu. 

Nestajanje Jugoplastike i rušenje njenih zdanja uvjetovalo je novu arhitektonsko-urbanističku organizaciju. U tom procesu moguće je pratiti mijenjanje dviju paradigmi koje fizički i semantički razgraničavaju dvije epohe: prvoj imanentna funkcija moderiranja masovnog proizvodnog rada, zamijenjena je funkcijama stambeno-hotelijersko-trgovačkog predznaka druge epohe. 

Grad je opće poprište pozamašnih promjena te mjesto lako čitljivih metamorfoza društvenih stvarnosti. Donedavni zatvoreni tvornički kompleks rastvara se razlomljenim potezom novih stambenih zgrada različitog kolorita i hotela čija je stjenka fasade sazdana od stakla. Ostaje, međutim, dvojba oko toga koliko je takvu demokratizaciju fizičkog pristupa i protočnosti moguće razabrati, jer je artikulirana na lokaciji na kojoj se rastočila utopija sigurnosti i javnoga dobra. Takvu sigurnost i dobro zamijenili su kanoni vezani uz tržišne vrijednosti, u svijetu promijenjenih koordinata i veoma krhkog balansa.

Više o fenomenu Jugoplasike te programu dvotjednih zbivanja u Splitu možete saznati ovdje

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 21.11.2011