O hrabrosti u umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

O hrabrosti u umjetnosti

Sandra Sterle predstavlja svoj rad u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

  • A
  • +
  • -

Nezavisna umjetnička udruga Art Komuna posvetila je svoj jesenski ciklus pojmu hrabrosti, a prva gošća "ovog plemenitog stanja u umjetničkom djelovanju" jest Sandra Sterle, jedna od najaktivnijih regionalnih umjetnica performansa. U Centru za kulturnu dekontaminaciju, 24. rujna, Sanda Sterle premijerno će izvesti performans Visiting reality.

Visiting reality kratki je komentar odnosa umjetnosti i kulturnih politika Srbije i Hrvatske. "Zanimljivo je da naše dvije zemlje barem još uvijek imaju ministarstva kulture, dok naše susjedne države Mađarska, BiH i Slovenija ih više nemaju ili ih nikada nisu ni imali. Sve je manje financijske i institucionalne podrške za sustavna i temeljita istraživanja na polju umjetnosti, a sve je veće nagomilavanje neprobavljivih kulturnih i zabavnih produkata, konzumiranih od mnoštva ljudi. Međutim, ne radi se samo o bjesomučnoj proizvodnji novih sadržaja, već i o entropiji postojećih kulturnih simbola, nacionalnih građevina, okoštalim tradicijama koje tautološki ponavljaju dogmatičnu poetiku na kojoj se hrane državne administracije u kulturi. Kako se performans odvija u Centru za kulturnu dekontaminaciju, nalazimo se na pravom mjestu. Ovaj performans izvodim u smjeru pokušaja psihološke transgresije te transformiranja takvih sadržaja koji nas okružuju. U performans je uključena destrukcija za koju se ne preporučuje da se zaista realizira "kod kuće", u pitanju je mentalni sudar nacionalnih ikona kao komentar na nekoliko zadnjih desetljeća", najavljuje Sterle.

Sljedećega dana publika će moći pogledati njene arhivske snimke i video radove Ukazanje (2011), Mučnina (2008), Nova staza do vodopada (2009), Desetoboj (2007), La Casa (2004) i True Stories - story1 (1998). Organiziran je razgovor s publikom, a Sandra Sterle sudjelovat će i u panel diskusiji Koliko umetnosti, koliko hrabrosti? uz Igora Štiksa, Ivu Marčetić, Nuna Popovića i Sašu Stojanovića.

Posljednjega dana gostovanja, 26. rujna, održat će se razgovor o iskustvima i primjerima socijalno i politički angažiranih umjetničkih praksi tijekom protekla dva desetljeća na studijama slučaja Hrvatske i Srbije, koji će moderirati Vladimir Tupanjac. Detaljni raspored gostovanja Sandre Sterle u Beogradu možete pronaći ovdje.

Sandra Sterle rođena je 1965. u Zadru, a živi i radi u Splitu, gdje predaje kao docentica Novih Medija na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Godine 1989. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te nastavila svoje školovanje na Kunstakademie u Düsseldorfu. Dobitnica je stipendija i nagrada za svoj rad, između ostalih, Fonds voor beeldende kunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, ArtsLink, Ford Foundation. Sudjeluje na međunarodnim izložbama i festivalima od 1995. godine. Bavi se medijima u okviru performansa, fotografije, cd-roma, videa, interneta i web-streaminga. Radovi su joj uvršteni u važnije retrospektivne izložbe hrvatske video umjetnosti, kao što su Frame by Frame, Personal Cinema Program, Insert te nizozemsku retrospektivu A Short History of Dutch Video Art.

Izvor: AK / e-novine


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.09.2012