O identitetu, sjećanju i geografiji | kulturpunkt

Najave Izložba

<

O identitetu, sjećanju i geografiji

Audio-video instalacijom Smiling Sun Ana Bilankov kroz povijest jednog broda propituje individualno, kolektivno i psihogeografsko sjećanje.

22.03.2018 - 14.04.2018 , Split - Multimedijalni kulturni centar

FOTO: MKC Split / Facebook

U četvrtak, 22. ožujka u 19 sati u galeriji splitskog Multimedijalnog kulturnog centra otvara se izložba Smiling Sun  Ane Bilankov, naslovljena po najnovijoj dvokanalnoj audio video instalaciji koja se ovom prilikom premijerno predstavlja hrvatskoj publici. 

Izložba je zamišljena kao pregled recentnih multimedijalnih radova koje umjetnica većim dijelom stvara tijekom rezidencijalnih boravaka u New Yorku. U njima Bilankov propituje fenomene identiteta, mjesta i vremena (specifičnog i apstraktnog) kao i individualno, kolektivno i psihogeografsko sjećanje.

Kako se navodi u najavi izložbe, rad Smiling Sun nastao je kao rezultat istraživanju povijesti broda kruzera "rođenog" kao Galileo Galilei u Genovi 1961. godine. Promijenivši za svog života više imena, vlasnika i kontinenata, kao i rodnu pripadnost (s obzirom na gramatičku različitost jezika), godine 1999. potonuo je u morima Indonezije. Treći u nizu njegovih identiteta – brod Meridian, bio je prvi "celebrity cruiser" koji je plovio na ruti New York-Miami-Karipski otoci, a na njemu je nekoć davno, u zadnjem razdoblju svog života, radio i umjetničin brat. Time se u povijest broda uključuje i dimenzija osobne povijesti i gubitka.

Ana Bilankov je multimedijalna umjetnica, rođena u Zagrebu, a živi i radi u Berlinu. Njezina konceptualna i kontekstualna umjetnička praksa uključuje medij fotografije, video/eksperimentalni film, instalaciju i tekst. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, a njezini eksperimentalni video radovi prikazivani su na više filmskih i video festivala, na kojima je i nagrađivana. 

Izložba je otvorena do 14. travnja 2018.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 19.03.2018