O izazovima u kulturi | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

O izazovima u kulturi

Međunarodni skup Forum o rezidencijalnim programima posvećen je pitanju razvoja kulturnih politika u Hrvatskoj i šire.

  • A
  • +
  • -

U Pogonu Jedinstvo 5. i 6. lipnja bit će održan međunarodni skup Forum o rezidencijalnim programima. Središnje pitanje foruma je na koji način unaprijediti rezidencijalne programe kako bi oni bolje odgovarali trenutnim i budućim kulturnim i društvenim dinamikama. Cilj foruma je doprinijeti razvoju kulturnih politika koje bi omogućile adekvatnu podršku takvim programima u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama koje dijele slične izazove.

Forum će istraživati prakse organiziranja i podupiranja rezidencijalnih programa, propitujući njihovu ulogu čvorišta za međulokalne i međukulturne razmjene te će okupiti kulturne profesionalce i umjetnike iz različitih polja suvremene umjetnosti, kao i donositelje odluka i stručnjake. Forum je prilika za raspravu te kritičko promišljanje postojećih praksi i modela potpore, kao i za razmjenu znanja i ideja. 

Program se sastoji od radnih sesija, panel diskusija, razgovora i prezentacija. Radne sesije su centralni dio događanja, a sudionici, organizatori rezidencija i umjetnici, uz vodstvo iskusnih stručnjakinja, raspravljat će o različitim oblicima rezidencijalnih programa i praksi, učiti jedni od drugih, definirati potrebe i izazove te zajednički predložiti rješenja. Prijedlog zaključaka zajedno će izraditi drugog dana u jutarnjem dijelu foruma.

Na forumu sudjeluju: Max Aufischer, Lillian Fellman, Ika Sienkiewicz Nowacka, Roberto Santaguida, Ana Hušman, Annemarie Türk, Sonja Soldo, Ivana Hanaček, Goran Sergej Pristaš, Iva Rada Janković, Adéla Foldynová, Janja Sesar, Claude Veron, Luca Bergamo, Yvette Vaughan Jones, Tamara Perišić, Angela Butterstein, Clara Gensburger, Slaven Tolj, Davor Mišković, Zvonimir Dobrović, Bojana Panevska, Teodor Celakoski.

Za sudjelovanje na forumu registracija je obavezna zbog ograničenog broja mjesta. Registracija je otvorena do popunjavanja mjesta, a najkasnije do 26. svibnja. Forum nastaje u organizaciji Pogona, Ministarstva kulture RH, EUNIC mreže Hrvatska i Saveza udruga Klubtura/Clubture.

Detaljan program i raspored možete pronaći ovdje.

Izvor: Pogon

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 16.05.2014