O javnoj plastici | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

O javnoj plastici

Na blogu 1postozaumjetnost, koji je dio projekta aRs PUBLICae, objavljen je razgovor s Klaudijom Štefančićem o umjetnosti u javnom prostoru.

  • A
  • +
  • -

U razgovoru naslovljenom Umjetnost iznad dihotomija, Klaudio Štefančić, povjesničar umjetnosti i kustos Galerije Galženica, govori o razvoju, tretmanu i problematici javne plastike primarno na području grada Zagreba. Osvrćući se na prakse od '70-ih godina prošlog stoljeća do danas, kroz promjene u cjelokupnom polju umjetničke proizvodnje, Štefančić razmatra mogućnosti i prikladnosti postojeće javne plastike te promišlja šire produkcijsko polje umjetnosti u javnom prostoru. Intervju u cijelosti možete pročitati ovdje.

Blog 1postozaumjetnost, pokrenut u listopadu 2010, prati projekt aRs PUBLICae. Primarna svrha ovog projekta višestrukih društvenih ciljeva je angažirano, interdisciplinarno promišljanje umjetničkoga sadržaja u javnom prostoru. Refleksijom o postojećim umjetničkim praksama u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata do danas u javnom prostoru grada Zagreba, ali i šire regije, poticanjem suvremenih umjetničkih praksi u javnom prostoru, organizacijom tribina stručne i šire razmjene unutar civilnog društva, projekt doprinosi zagovaranju zakonske regulative o 1% za podršku umjetnosti u javnom prostoru po uzoru na razvijene zemlje.

Nositelji projekta aRs PUBLICae su Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) i Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse uz nezavisne partnere – savjetnike/ice ANU Elizabet i Sašu Šimpragu koji zajedno s Natašom Bodrožić uređuje i blog projekta.

Izvor: 1postozaumjetnost
Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 03.08.2011