O kapitalu i umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

O kapitalu i umjetnosti

U novom broju časopisa Frakcija razmatra se složeni odnos novca prema umjetničkim procesima i narativima.

Frakcija, br. 68/69

  • A
  • +
  • -

"Barem od zadnje ekonomske krize, i tzv. mjera štednje kojima se nemilice udarilo na javne financije, tema novca snažnije je prisutna u umjetničkoj sferi. Čini se kao da se polje umjetničke proizvodnje konačno senzibiliziralo za društvene uvjete koje iziskuje i reproducira svojim radom, međutim ostaje u najmanju ruku dvojbeno radi li se pritom zaista o sistemskoj kritičkoj refleksiji. 

Stoga je nužno izbliže pogledati umjetničke radove koji reflektiraju ovu do jučer vulgarnu temu i diskurse koji ih okružuju i guraju u cirkulaciju. Postavlja se jednostavno pitanje: kako nam umjetnost može pomoći da shvatimo društvenu funkciju novca? Nudi li nam ona poseban pristup, ukazujući na potencijalni nedostatak u ekonomskim i sociološkim analizama, ili se radi o pukoj estetizaciji analitičkih uvida, takoreći, vizualnim ornamentima?", stoji u najavi novog broja časopisa.

Novi broj Frakcije 68/69 naslovljen je Umjetnost i novac, a nakon broja 60/61 naslovljenog Umjetnički rad u doba štednje, koji je artikulirao početne korake materijalističke analize, ovaj tematski broj može se gledati kao svojevrsni nastavak. Nastaviti znači - kroz close reading odabranih umjetničkih radova/praksi/pozicija - pokušati iščitati kako se ovaj sloj kapitalističke stvarnosti, novac, reflektira u umjetničkim procesima i narativima. 

Kako se umjetnost hvata ukoštac s (ne)mogućnošću reprezentacije novca, budući da je novac odnos, i da li je budući nematerijalan ujedno i nereprezentabilan? Što reprodukcija kapitala znači u području umjetnosti, posebno na podlozi iskustva postobjektne umjetnosti koje nas poučava da nije dovoljno fiksirati objekt ili ga pokušavati promijeniti, ako se pritom istovremeno reproducira čitava operativna struktura koja uporno producira upravo takve objekte u njihovoj realnosti. Kakav je odnos umjetnosti i rada, posebno s obzirom na transformacije uvjeta kakve stvara financijski kapitalizam?

Novo izdanje časopisa nastalo je u suradnji Centra za dramsku umjetnost i [BLOK]-a, a urednice broja su Vesna Vuković i Una Bauer. U broju su zastupljeni tekstovi Jelene Vesić, Andrewa Haydona, Annie Dorsen, Gala Kirna, Dragane Alfirević, Marka Miletića, Gorana Pavlića, Nine Gojić i Zrinke Užbinec, kao i razgovor s osnivačima platforme Artleaks.

Umjesto održavanja jedinstvene promocije časopisa, dijelom naklade sudjelovat će se u akcijama za prikupljanje knjiga za zatvore koje organiziraju Attack!, Infoshop Pippilotta i Skribonauti. Svoj besplatan primjerak Frakcije možete dobiti tako da u zamjenu donesete knjigu u Galeriju Nova, Galeriju SC ili Galeriju Vladimir Nazor. Akcija prikupljanja kreće 11. prosinca.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Dostupnost javnih dobara u demokraciji koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Izvor: [BLOK]

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 11.12.2014