O književnosti i politici | kulturpunkt

Najave Događanje

<

O književnosti i politici

David Mitchell, autor romana Atlas oblaka na više javnih događaja priča o politici književnosti, čita svoje nove priče i sudjeluje u razgovoru s publikom.

21.09.2018 - 23.09.2018 , Dubrovnik - Art radionica Lazareti, Zagreb - Booksa, Zagreb - MSU, Dvorana Gorgona

Od 21. do 23. rujna Hrvatsku će po prvi puta posjetiti David Mitchell, engleski pisac koji je svjetsku slavu stekao romanom Atlas oblaka po kojem je snimljen istoimeni film s Tomom Hanksom i Halle Berry u glavnim ulogama.

Mitchella dovodi zagrebački Književni klub Booksa u kojem će ovaj pisac, kojeg podjednako hvale i kritika i čitateljska publika, s turskom novinarkom i književnicom Ece Temelkuran u subotu, 22. rujna u 20 sati razgovarati o književnosti i politici te politici književnosti. Dan prije, 21. rujna u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u 18 sati Mitchell će čitati svoje nove priče i odgovarati na pitanja publike nakon čega će se prikazati film Atlas oblaka. Zagrebački čitatelji će moći susresti autora i na potpisivanju knjiga u knjižari Vuković&Runjić u subotu, 22. rujna od 13 do 14 sati. U Dubrovniku će u nedjelju, 23. rujna u 20 sati u Lazaretima – Kreativnoj četvrti Dubrovnika s Miljenkom Buljević razgovarati o književnosti i putovanjima. 

Nakon Atlasa oblaka (2008, preveo Saša Stančin) u Hrvatskoj su dosad objavljena još tri autorova romana, sva u izdanju nakladničke kuće Vuković &b Runjić: Livada Crnog Labuda (2009, prevela Vlatka Valentić), Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta (2014, preveo Saša Stančin) i Koštani satovi (2016, preveo Saša Stančin), a koncem ovog mjeseca bit će objavljen i autorov zadnji roman Sladehouse. Osim romana, Mitchell je autor i kratkih priča, libreta za opere, a zajedno sa suprugom na engleski je preveo djela Japanca Naokija Higashide koja su autoportreti mlade osobe s autizmom.

Mitchell je dva puta bio u užem krugu za nagradu Man Booker, jedan je od dobitnika nagrade Granta za najboljeg mladog britanskog romanopisca, a magazin Time proglasio ga je jednim od sto najutjecajnijih osoba na svijetu. Mitchell živi u pokrajini Cork u Irskoj sa suprugom i dvoje djece.

Ostale informacije potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 17.09.2018