O koncepciji misaonih izložbi | kulturpunkt

Video

O koncepciji misaonih izložbi

Bruno Latour, jedan od najutjecajnijih teoretičara našeg doba, održao je predavanje u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

U jesen 2017. Multimedijalni institut ugostio je Brunu Latoura, francuskog filozofa, sociologa, antropologa i jednog od najutjecajnijih teoretičara našeg doba. Nakon gostovanja na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, Latour je održao predavanje O koncepciji misaonih izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

U centru njegovih istraživanja su pitanja političke ekologije, modernosti i znanstvene metode, koje Latour u sklopu svojih brojnih interdisciplinarnih projekata nastoji presložiti i osuvremeniti tako da se mogu nositi s izazovima klimatskih, tehnoloških i kulturalnih promjena.

Beogradski i zagrebački posjet Bruna Latoura zamišljen je kao predstavljanje njegovih recentnih promišljanja ka jednom novom poimanju prirode i kulture. Tim povodom Fakultet za medije i komunikacije i Multimedijalni institut objavili su dvije sveske sabranih eseja i razgovora, kao svojevrstan uvod u Latoura.

Poseban segment koji pak objedinjuje Latourove različite interese predstavljaju tri velike izložbe koje je on postavio zajednički s timom oko Centra za umjetnost i medijske tehnologije (ZKM) iz njemačkog Karlsruhea: Iconoclash [2002], Making Things Public [2005] i Reset Modernity! [2016]. U svojem zagrebačkom izlaganju Latour se osvrnuo na te "misaone izložbe"  kao novi, eksperimentalni format suvremene teorije i umjetnosti.