O kraju svijeta | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

O kraju svijeta

Predavanje Oksane Timofejeve fokusirat će se na analizu političke i filozofske aspekte tematike katastrofe, apokalipse, kraja povijesti i kraja svijeta.

20.06.2014 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

Za razliku od predodžbi budućnosti kao nadolazećih kataklizmi, predavanje naslovljeno O kraju svijeta ponudit će novi pojam vremena katastrofe kao onog koje raskida s vremenom povijesne zbilje i povezuje naše iskustvo s prošlošću. Katastrofa je ono što definira granice kolektiva i istinsko značenje onoga što zovemo povijest. Vrijeme katastrofe nije budućnost, već sadašnjost koju možemo pojmiti samo kao prošlost – vrijeme kao takvo je katastrofično.

Oksana Timofejeva istraživačica je na moskovskom Institutu za filozofiju Ruske akademije znanosti, istraživačica na berlinskom Sveučilištu Humboldt te članica umjetničkog kolektiva Chto delat? (“Što da se radi?”). Autorica je knjiga History of Animals: An Essay on Negativity, Immanence, and Freedom (uz predgovor Slavoja Žižeka, Maastricht, 2012) i Introduction to the Erotic Philosophy of Georges Bataille (Moskva, 2009).

Predavanje će se održati u petak, 20. lipnja u 19 sati

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.06.2014