O kreativnim industrijama | kulturpunkt

Vijesti Izdavaštvo

<

O kreativnim industrijama

Nova knjiga sociologa Davora Miškovića Istraživanja u kulturi bavi se izvaninstitucionalnom i institucionalnom kulturom i umjetnosti, kao i ostalim srodnim djelatnostima.

U razmišljanjima sociologa i kulturnog radnika Davora Miškovića o kriterijima u bavljenju kulturom, društvenim i umjetničkim vrijednostima kao okosnicama djelovanja, paradigmama, diskursima, odlučivanju u kulturi, pronaći će se svi koji u proteklom desetljeću i više kontinuirano - u turbulentnim uvjetima - rade u domaćoj kulturi, kazalištu, na nezavisnoj kulturnoj sceni, na projektima zaštite baštine, pa i u filmskoj ili glazbenoj produkciji i umjetnosti, nakladništvu ili srodnim strukama poput grafičkog dizajna ili tiska. Odnosno, u svim područjima koja nazivamo kreativnom industrijom.

Pisana na temelju aktivnog sudjelovanja u kulturi i istraživanja, knjiga približava područja kulturnih institucija (s fokusom na grad Rijeku), vaninstitucionalne kulture (nezavisna kulturna scena, udruge i umjetničke organizacije), kulturne baštine na primjeru Istre te kulturnog sustava na primjeru institucionalne estetike u hrvatskom teatru.

Među zanimljivijim sekvencama u obrađenim temama je i ona o faktorima koji kulturi nisu imanentni poput diktata uspješnosti u terminima prebivanja na tržištu i ekonomije, zatim o estetici, menadžerizaciji kulture i menadžmentu u kulturi, konzervacionizmu, nacionalnoj kulturi, medijima i novoj medijskoj kulturi ili kulturnom turizmu. Stil ovog autora zavoljet će i poklonici stila sociologa Howarda S. Beckera i njegovih Svjetova umjetnosti. Knjiga izlazi u nakladi Jesenski i Turka.

Davor Mišković kulturni je radnik iz Rijeke i predsjednik udruge Drugo more i Saveza udruga Klubtura. Dužnosti su mu programska selekcija, produkcija te odnosi s javnošću. Njegov istraživački rad temelji se na kretanjima u kulturnom sektoru, s fokusom na organizacijskim aspektima kulturnog života. 

Izvor: Moderna vremena Info / Fotografija: Sharon Drummond

 

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 03.12.2013