O krizama svjedočenja, pamćenja i suočavanja | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

O krizama svjedočenja, pamćenja i suočavanja

Razmjena iskustava i znanja o sjećanju na holokaust i ratne zločine naziv je petodnevne škole koja će tematizirati kulturu sjećanja i komemorativnih praksi.

  • A
  • +
  • -

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, zajedno s partnerskom organizacijom, Institutom za primijenjenu povijest iz Frankfurta na Odri, organizira petodnevnu školu kulture sjećanja Razmjena iskustava i znanja o sjećanju na holokaust i ratne zločineU radu škole će se okupiti aktivisti civilnog društva, novinari, muzejski kustosi, povjesničari, studenti te istraživači i ostali stručnjaci koji se bave srodnim društvenim disciplinama, svjedoci i preživjeli sudionici ratnih događaja, te ostali zainteresirani za temu kulture sjećanja i komemorativnih praksi iz zemalja s područja bivše Jugoslavije i Europske unije. Sudionici i sudionice će zajednički istražiti i razgovarati o pitanjima masovnih zločina počinjenih u Europi u 20. stoljeću, kao što su holokaust, genocid, etničko čišćenje, te ostale teške povrede ljudskih prava. Zajednički rad bit će posvećen pitanju sjećanja na ove zločine, kroz različita predavanja, diskusije, radionice i studijski posjet (u sklopu programa škole organizirat će se i posjet logorima iz Drugog svjetskog rata).

Documenta ovim putem poziva povjesničare ili kustose koji se bave razdobljem Drugog svjetskog rata i članove organizacija civilnoga društva u Hrvatskoj, novinare, mladi znanstvenike ili studente društvenih ili humanističkih znanosti da sudjeluju u radu škole. Propozicije natječaja  i obrazac za prijavu možete preuzeti ovdje. Rok za prijavu je 29. veljače 2012. 

Međunarodna škola kulture sjećanja bit će održana od 15. do 20. ožujka 2012. u Zagrebu. 

Izvor: Documenta

 

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 21.02.2012