O krizi eurointegracija iz lijeve perspektive | kulturpunkt

Najave Konferencija

<

O krizi eurointegracija iz lijeve perspektive

Konferencija Kriza eurointegracija – lijeve perspektive s periferije održava se na Filozofskom fakultetu i u SKD-u Prosvjeta.

06.12.2012 - 08.12.2012 , Zagreb - Filozofski fakultet
  • A
  • +
  • -

Tvrdokornost krize eurozone, snižavanje životnog standarda za većinu stanovništva, nezapamćen rast nezaposlenosti i neprestano sužavanje prostora za demokratsku participaciju počeli su nagrizati centralni tranzicijski mit o Europskoj uniji kao konačnom cilju i obećanom raju za postjugoslavenske države. Sve vidljiviji izostanak korespondencije između poruka domaćih i stranih političkih elita i evidentno destruktivnih društveno-ekonomskih procesa iziskuje lijevi kontranarativ i plauzibilna objašnjenja uzroka i razvoja krize, te specifične pozicije perifernih zemalja – kako onih unutar tako i onih izvan eurozone – unutar te dinamike. Pritisak raste jer diljem Europe svjedočimo popunjavanju te političke praznine desnom populističkom retorikom, nerijetko u neofašističkoj varijanti. 

Konferencija Kriza eurointegracija – lijeve perspektive s periferije nastojat će pružiti doprinos artikulirajući tranzicijske i eurointegracijske procese kao aspekte procesa kapitalističke restauracije. Iz perspektive antagonizma kapital – rad istražit će se sljedeća pitanja: uspostava ekonomskih odnosa zavisnosti i dinamike jezgra-periferija, proces privatizacije i deindustrijalizacije i posljedično redefiniranje postjugoslavenskog prostora unutar međunarodne podjele rada, standard reprodukcije radne snage, s posebnim naglaskom na rodnoj perspektivi, napad na institucionalni režim države blagostanja i radnički otpori u regiji. Također, konferencija će se posvetiti i određenim aspektima marksističke teorije kao nezaobilaznim alatima u formiranju kontranarativa.

Konferencija se održava od 6. do 8. prosinca na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i u SKD-u Prosvjeta. Sudionici konferencije su Andrea Milat, Primož Krašovec, Andreja Živković, Mislav Žitko, Mario Kostanić, Stipe Ćurković, Rok Kogej i drugi, a detaljan raspored i sažetke izlaganja, predavanja i okruglih stolova možete pronaći ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.12.2012