O kuriranju društva | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

O kuriranju društva

Novi broj internetskog časopisa On Curating donosi izbor tekstova o društveno angažiranoj umjetnosti u zemljama bivšeg europskog Istoka.

  • A
  • +
  • -

U osamnaestom broju besplatnog internetskog časopisa On Curating gošće urednice Olga Stefan i Catalin Gheorghe fokusirale su se na temu društveno angažirane umjetnosti i istog takvoga kuriranja, s naglaskom na neke zemlje bivšeg europskog Istoka. U područjima gdje se društva još uvijek mijenjaju velikom brzinom i gdje se potreba za društvenom transformacijom čini nužnijom nego ikada, društveno angažirane prakse mogu biti promatrane kao snažna forma političkoga otpora dehumanizirajućim efektima neoliberalne agende.

Tekstove u ovome broju potpisuju Larissa Babij, DeLVe (Ivana Bago i Antonia Majača), Marina Gržinić, h.arta, Cristian Nae, Marton Pacsika, Rena Radle i Vladan Jeremić te Stefan Rusu, a fotografski projekt Yelena Vorobyeva i Viktor Vorobyev. Autori su bili pozvani reagirati na različite aspekte društvenoga kuriranja i njegove javnosti. Od pitanja kako je "društveno" uopće shvaćeno i kako mu pristupamo u umjetničkim radovima do obrade kustoskih projekata i njihove uspješnosti u obraćanju ljudima čije probleme obrađuju. Autori tekstova u ovome broju u ulozi su društvenih agenata u njihovom radnom okruženju, baveći se utjecajima analiza, razgovora i proizvodnje emancipatornih umjetničkih praksa i diskursa na društvo u cjelini.

Časopis je dostupan za preuzimanje na istaknutom linku.

On Curating / M.M. / Fotografija: Lana Čmajčanin i Igor Grubić, 20,000 - Trauma jednog zločina, instalacija

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.06.2013