O mitu, nasilju i pobuni | kulturpunkt

Najave Događanje

<

O mitu, nasilju i pobuni

Kroz performativna, diskurzivna i audio-vizualna polja, Europa Enterprise otvara nova čitanja mitova i naslijeđenih arhetipskih formula kroz koje se razotkriva matrica nasilja.

27.03.2018 , Zagreb - Pogon Jedinstvo

Tijekom trodnevnog druženja u ateljeu Europa Enterprise koji od 26. do 28. ožujka gostuje u Pogonu, Andreja Dugandžić, Jelena Petrović i Lala Raščić razgovaraju o varijacijama mitskih formula te o prvom pokušaju umjetničke, teorijske i političke artikulacije projekta Europa Enterprise, baziranom na mitu koji govori o nasilju i pobuni i o njegovim mogućim i nemogućim uprizorenjima danas. Atelje Europa Enterprise je primarno radno-produkcijski sastanak autorica, otvoren u utorak, 27. ožujka  od 16 do 20 sati za svako performativno, vizualno ili tekstualno iskustvo.

Europa Enterprise je umjetničko-istraživačka baza koja teži ukidanju granica između civilizacijskih i ne-civilizacijskih pozicija, uzvišenih i podčinjenih svjetova, prirode i društva i svih onih binarnih vrijednosti na kojima neoliberalni patrijarhat Europe danas počiva. Kroz performativna, diskurzivna i audio-vizualna polja, Europa Enterprise pokreće nova čitanja mitova, legendi i naslijeđenih arhetipskih formula, od antičkih, odnosno europocentričnih, do lokalnih. Drugim riječima, ova umjetničko-istraživačka baza traga za novim značenjima mitskog sadržaja kroz točke presjeka umjetnosti, znanosti, politike, ekonomije i tehnologije, kao i za njihovim artikulacijama kroz različite formate pripovijedanja i bilježenja.

Kroz razgovor o antičkom mitu koji govori o Arahne, o ženi koja je istkala i uprizorila sudbinu Europe kroz nadmetanje s božicom Atenom, Andreja Dugandžić, Jelena Petrović i Lala Raščić došle su do ideje o stvaranju Europa Entreprise baze kao nulte točke propitivanja cenzuriranih, zaboravljenih ili potisnutih mitskih formula putem kojih se razotkrivaju osnovne matrice strukturnog nasilja (ekonomskog, rodnog, kolonijalnog, ratnog…) i misle moguće strategije otpora. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 26.03.2018