O moći, usponu i detronizaciji | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

O moći, usponu i detronizaciji

Program Hall of Fame donosi još četiri kratka dokumentarna klasika crnogorskog redatelja Vladimira Perovića i bosanskohercegovačke redateljice Mirjane Zoranović.

23.01.2017 - 06.02.2017 , Zagreb - Dokukino KIC
  • A
  • +
  • -

Program Hall of Fame u Dokukinu KIC ide dalje te u ponedjeljak, 23. siječnja u 19 sati donosi još četiri kratka dokumentarna klasika. Besplatno pogledajte tri filma višestruko nagrađivanog crnogorskog redatelja Vladimira Perovića – Kuća, Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota te Eoha. Na platnu će oživjeti i film Ana iz 1984. poznate redateljice Mirjane Zoranović

Posljednja tri nastavka programa Hall of Fame donijela su nam devet kratkih regionalnih klasika koji su tijekom vremena ostali neopravdano prekriveni velom anonimnosti. U ponedjeljak Dokukino KIC nastavlja donositi značajna ostvarenja istaknutih autora dokumentaristike, paralelno se okrećući prema njihovim novijim, ali iznimno uspješnim filmovima.

Osim filma Kuća iz 1988. godine, tu je i dobitnik Velikog pečata ZagrebDoxa 2011. Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota, film koji, prema riječima autora, kroz lik seoskog pijetla govori "o sudbini i njenim usmjerivačima. O životu i pravu na život. O moći, usponu i detronizaciji".  Treći na rasporedu je posljednji Perovićev film Eoha koji je 2015. na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma osvojio Zlatnu medalju za najbolji kratki dokumentarac, a čiji protagonist, crnogorski pastir komunicira sa svojim velikim narodom, krdom koza i ovaca, kao s ljudima.

Uz navedena tri dokumentarca, program će dopuniti i film Ana nesretno preminule bosanskohercegovačke redateljice Mirjane Zoranović čiji su filmovi prikazani na prestižnim međunarodnim festivalima poput Krakow Film Festivala na kojemu je 1984. za Anu osvojila Srebrnog zmaja.

Hall of Fame se održava ponedjeljkom, a trajat će do 6. veljače. Ulaz je besplatan!

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 20.01.2017