O mučenicima i jedinstvenom narodu | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

O mučenicima i jedinstvenom narodu

Akademici za mir i Europski grassroots antirasistički pokret proslijedili su javnosti apel "protiv totalitarizma u Turskoj".

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Ured predsjednice RH

  • A
  • +
  • -

Povodom prvog dana škole u Turskoj, zamjenik premijera Nurettin Canikli potvrdio je da je oko 28 tisuća nastavnika otpušteno nakon što su osumnjičeni za povezanost s kurdskim pobunjenicima ili bratstvom klerika Fethullaha Gülena, optuženog da je potaknuo neuspjeli državni udar 15. srpnja. Više od 18 milijuna turskih učenika po povratku u školske klupe dočekala je knjižica pod nazivom "Pobjeda demokracije 15. srpnja i sjećanje na mučenike", dokument koji je pripremilo ministarstvo obrazovanja koje je izdalo i upute da učenici na početku sata moraju minutom šutnje odati počast žrtavama i pomoliti se za njih. Potom su pogledali i dva kratka filma "o mučenicima i jedinstvenom narodu koji se suprostavio udaru", uz zvučnu podlogu glasa turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i državne himne. U gradu Diyarbakıru na jugoistoku zemlje gdje je većinsko kurdsko stanovništvo, oko stotinu učenika je prosvjedovalo i tražilo povratak njihovih profesora, ali policijske snage su ih udaljile.  

Akademici za mir (Barış İçin Akademisyenler) iz Turske i Europski grassroots antirasistički pokret (EGAM) iz Pariza proslijedili su javnosti apel u kojem pozivaju na zajedničku akciju i međunarodnu solidarnost u univerzalnoj borbi za demokraciju i vladavinu prava, a protiv totalitarizma u Turskoj:

"Ne prođe ni jedan dan da oni koji brane demokraciju i vladavinu prava u Turskoj ili koji pripadaju manjinama, nisu nasilno i masivno napadnuti. Profesori i nastavnici su otpušteni, aktivisti uznemiravani, politički lideri zastrašivani, novinari i studenti pritvoreni, odvjetnici i suci optuženi, manjine napadane, sela na istoku uništena, a stanovnici, pogotovo Kurdi, mučeni. U praksu je brutalno uveden pokušaj uspostavljanja totalitarnog režima, istovremeno islamističkog i nacionalističkog. Rat koji država vodi na istoku istovremeno je uzrok i posljedica takvog pokušaja. 

Totalitaristički projekt nije posljedica neuspjelog državnoga udara već mu je prethodio i koristi ga kao opravdanje za uzlet tiranije i opresije. Ne bi se mogao širiti, kao što to čini već godinama, bez prešutnog odobravanja ili čak potpore mnogih zemalja. Konkretno, radi se o štetnom sporazumu koji je Europska unija sklopila s Turskom radi zadržavanja izbjeglica koje bježe od siromaštva, rata i smrti, a koji zapravo osnažuje represiju. Iz različitih razloga, moćne su zemlje saveznice državi koja negira genocid i odgovorna je za masovno nasilje prema onima koji predstavljaju mirni otpor totalitarističkom pokušaju, život demokracije, poštivanje vladavine prava".

Akademici za mir okupit će se 22. rujna u Ankari na sastanku pod nazivom "Ne opresiji i ratu na Akademiji i u Turskoj", s kojeg će poslati zahtjev za prekidom nezakonitih istraga i suspenzija usmjerenih prema profesorima i istraživačima, usprotiviti se novim zakonskim odredbama koje bi trebale potisnuti autonomiju sveučilišta, otkaz dekreta kojim se akademska zajednica "pročišćava" od onih koji se zalažu za demokraciju, mir i pravo na rad, te prekid izvanrednog stanja koje omogućuje takve prakse. 

Sa strane spomenutog otpora, dolazi vijest da su novinarke pritvorene u zatvoru u gradu Mardinu na jugoistoku Turske stvorile rukom pisane novine pod nazivom Özgür Gündem Zindan (riječ zindan znači tamnica). Originalni dnevnik Özgür Gündem ugašen je u policijskoj raciji sredinom kolovoza kad je o "privremenom gašenju" izvijestila provladina agencija prije nego što je odluka uopće priopćena novinama. Novine objavljene u zatvoru donose intervjue sa zatvorenicama, obrađuju teme opresije nad ženama, zatvaranja i kršenja prava u zatvoru, a također su i ručno ilustrirane.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.09.2016

VEZANE VIJESTI

Bolest na Bosporu

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od pokušaja državnog udara u Turskoj, preko tužne svjetske geografije terora, do novih studija u povijesti čitanja.

Sustavno kršenje ljudskih i građanskih prava

Piše: Martina Domladovac
Inicijativa Dobrodošli! i CROSOL prosvjednom akcijom upozorili su na posljedice dogovora EU i Turske o raspodjeli izbjeglica, te pogubne politike Erdoğanove vlade.

Opasna moć tišine

Piše: Martina Domladovac
Rad turskog umjetnika Ferhata Özgüra primjer je kako unatoč prevladavajućim uvjetima izravne i neizravne cenzure umjetnici mogu djelovati iz opozicije.