O multikulturalizmu | kulturpunkt

Najave Projekt

<

O multikulturalizmu

Nakon što su neki političari proglasili multikulturalizam mrtvim, javnost je očekivala nove prijedloge koji bi regulirali etničke i kulturne odnose u zemljama EU.

20.02.2012 - 26.03.2012 , Zagreb - Centar za kulturu Trešnjevka
Usprkos političkim i ekonomskim uvjetima koji nisu išli u prilog razvitku multikulturalizma novi politički modeli nisu ponuđeni, a problemi društvenog raslojavanja i kulturnih sukoba u svakodnevici još su izraženiji. Multikulturalizam je tako i dalje ostao jedini alternativni politički model koji nudi kulturnu, političku i socijalnu regulaciju

Multikulturalizam, međutim, nije samo apstraktna i nejasna ideologija ili politički model već i moguće iskustvo života. U Zagrebu i Hrvatskoj o se multikulturalizmu rijetko raspravlja, no predstojeći ulazak Europsku uniju, demografski gubici i sve češća zagovaranja politike useljavanja učinit će raspravu o multikulturalizmu potpuno aktualnom. Zato je neophodno započeti raspravu o multikulturnim praksama i multikulturalističkim modelima komuniciranja koji imaju velike vrijednosti, ali i koji donose određene probleme. 

Stoga će ovaj projekt će putem tribina, predavanja i radionica predstaviti multikulturalističke ideje, politike i prakse u svijetu, ali isto tako utvrditi i prikazati multikulturnu stvarnost Zagreba i Hrvatske te raspraviti mogućnosti primjene multikulturalističkih ideja i modela. Osim upoznavanja s modelima i raspravama o multikulturalizmu građani će moći svjedočiti o svojim iskustvima i predlagati mjere za razvitak hrvatskog multikulturalističkog modela.

Najavljene teme susreta su Traži se Multikulturalizam: živ ili mrtav? (20. veljače), Modeli multikulturalizma (27. veljače), Multikulturalizam i rasizam (5. ožujka), Multikulturalizam iz rodne perspektive (12. ožujka), Multikulturalizam vs. nacionalizam (19. ožujka) i Dijaloški multikulturalizam: primjena u radionici (26. ožujka).

Sudjelovanje je besplatno. Projekt autora i voditelja prof. dr. sc. Saša Božić realizira se u Centru za kulturu Trešnjevka u vremenu od 20 do 21.30 sati. Obavijesti i prijave za sudjelovanje na www.cekate.hr.

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.02.2012