O nasilju | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

O nasilju

Na Sveučilištu u Zadru po četvrti se put održava međunarodna znanstvena konferencija Promišljanje humanističkih i društvenih znanosti.

  • A
  • +
  • -

Na konferenciji su do sada gostovali Eric Santner, Edward Soja, Laura Mulvey, Laurent Berlant i mnogi drugi, a ove će godine gostujući predavači biti Mark Devenney i Fred Bottig.

Mark Devenney je predavač na Sveučilištu u Brightonu i dugogodišnji suradnik Ernesta Laclaua. Njegov istraživački interes je fokusiran na pitanje života kroz različite prakse tjelesnih politika (mučenje, teroristička samoubojstva i genetska istraživanja). Fred Bottig je profesor na Sveučilištu Kingston u Londonu. Trenutno se bavi istraživanjem likova iz horor filmova i filmova strave.

Temat ovogodišnje konferencije je nasilje tj. promišljanje transformacije oblika nasilja u suvremenom svijetu koji karakterizira pririodne katastrofe, strah od useljenika, terorizam, financijska kriza itd. Fokus interesa su načini na koji se nasilje shvaća u različitim kontekstima, kako vidovi ljudskog izražavanja artikuliraju nasilje, novi načini shvaćanja nasilja u suvremenim disciplinama te kako nasilje utječe na razvoj politike raznolikosti u društvima.

Detaljnije informacije, kao i poziv za prijave za sudjelovanje u konferenciji, nalaze se ovdje.

Izvor: RHSS

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.05.2013