O neizvjesnosti i nestajanju | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

O neizvjesnosti i nestajanju

Projekcijski program Vizualnog kolegija otvaraju filmovi Po drugi put Dore García i Kako je Fernando Pessoa spasio Portugal Eugènea Greena.

20.03.2019 , Zagreb - Kino Europa, dvorana Müller

U srijedu, 20. ožujka od 19 sati u dvorani Müller Kina Europa prikazuju se dva zapažena prošlogodišnja filmska naslova koji se, svaki na svoj način, bave pitanjem imena. Riječ je o dugometražnom Po drugi put španjolske umjetnice Dore García i kratkom filmu Eugènea Greena Kako je Fernando Pessoa spasio Portugal. Projekcija se održava u okviru programa Vizualni kolegij Multimedijalnog instituta, u suradnji s riječkim Drugim morem.

Miješajući politiku, psihoanalizu i performans Dora García svoj nagrađivani dokumentarac gradi oko lika Oscara Masotte – ključnog teoretičara argentinske avangarde od 1950-ih do 1970-ih. Masottine ideje o lakanovskoj psihoanalizi, politici i umjetnosti snažno su oblikovale umjetnički pejzaž Buenos Airesa 1960-ih, sve do vojnog puča, što je značilo i kraj avangarde. Naslov filma, Segunda vez, potječe od istoimene priče koju je napisao Masottin suvremenik Julio Cortázar, a koja opisuje klimu psihoze i neizvjesnosti uzrokovane traumama nestajanja ljudi u Argentini za vladavine hunte. Film je prošle godine podijelio Grand Prix na festivalu FIDMarseille s Roi Soleil Alberta Serrae.

Kako je Fernando Pessoa spasio Portugal prikazuje poslovne napore čuvenog portugalskog pjesnika. "Da pisac dvadesetog stoljeća koji je najkompletnije otjelovio svoju maštu sve do podjele na nekoliko ličnosti od kojih je svaka pisala vlastite radove, tijekom života pokušava biti uspješan poslovni čovjek tek je naizgled proturječje. [...] Fernando je s rezignacijom, pa i dozom humora, prihvatio neefikasnost svojih napora da stvori materijalno bogatstvo – kao vješt astrolog vidio je u zvijezdama da će postati veliki pjesnik, ali i cijenu koju će za to morati platiti", piše Eugène Green, redatelj filmova nagrađivanih na uglednim europskim festivalima. 

Ulaz na projekciju je besplatan, a filmovi se prikazuju s engleskim titlovima, bez hrvatskog prijevoda.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 19.03.2019