O nejednakosti i književnosti između dobra i zla | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

O nejednakosti i književnosti između dobra i zla

U sklopu programa Humanistika u tranziciji u Beogradu će se održati razgovori na teme "Pojedinac, društvo i država: ko štiti ljudska prava?" te "Književnost između dobra i zla".

  • A
  • +
  • -

Program Humanistika u tranziciji zajednički organiziaraju Narodna biblioteka Srbije i izdavačka kuće Fabrika knjiga. 

Teme sljedećih razgovora, koji će se održati u ponedjeljak, 24. listopada, su Pojedinac, društvo i država: ko štiti ljudska prava? i Književnost između dobra i zla, a u razgovorima će sudjelovati.

Prvi razgovor na temu pojedinca, društva i države, koji je na programu u 19 sati, usredotočit će se na rastuće nejednakosti unutar država kao i na one na globalnom nivou. Razgovor će se baviti konstantnim padom političke participacije, identitetskim i obnovljenim vjerskim sukobima, nejednakošću korištenja oskudnih resursa. Te i slične nepravde ozbiljno ugrožavaju jednak moralni status građana. O tome kakvi su odgovori mogući na takve nepravde i tko ih treba dati razgovaraju Đorđe Pavičević (Fakultet političkih nauka, Beograd), Vojin Dimitrijević (Beogradski centar za ljudska prava), Nenad Dimitrijević (Centralnoevropski unuverzitet, Budimpešta), Viktor Ivančić (Novosti, Zagreb), a moderator rasprave je Dejan Ilić (Fabrika knjiga, Beograd).

Povod razgovoru su objavljene knjige O pravu i nepravu Vojina Dimitrijevića, Dužnost da se odgovori. Masovni zločin, poricanje i kolektivna odgovornost Nenada Dimitrijevića, Jugoslavija živi vječno Viktora Ivančića te Pravda i politika: nasleđe i granice političke filozofije Džona Rolsa Đorđa Pavičevića.

Iza njega, u 20 sati slijedi razgovor o književnosti između dobra i zla u kojoj sudjeluju Tomislav Brlek (Filozofski faklutet, Zagreb), Dean Duda (Filozofski faklutet, Zagreb), Predrag Brebanović (Filoloski faklutet, Beograd) i Dejan Ilić. Povod razgovoru su objavljene knjige Antitetički kanon Harolda Blooma Predraga Brebanovića i Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer Dejana Ilića.

Izvor: NBS

 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 20.10.2011