O novom proračunu i smrtnim presudama | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

O novom proračunu i smrtnim presudama

U ovoj godini Ministarstvo kulture raspolagat će s 38 milijuna kuna manje nego u prošloj, dok je Vjesnik u potpunosti izostavljen iz ovogodišnjeg proračuna.

  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 13. veljače, nova je Vlada premijera Milanovića izašla s dugoočekivanim proračunom za 2012. godinu. Ukupno je, u duhu štednje, proračun za ovu godinu smanjen za 3,4 milijardi kuna, a tko su najveći gubitnici po svoj ćemo prilici otkrivati tokom čitave godine zajedno s posljedicama pojedinih rezova.

Tako je proračun za kulturu smanjen za 38 milijuna kuna, što se i ne bi činilo toliko dramatičnim kada ne bismo znali da se izdvajanja za ovaj sektor iz ukupnog proračuna kreću oko 1 posto. Prošlogodišnji iznos u visini 871 milijuna kuna, u ovoj godini je smanjen na 833 milijuna kuna. Ostaje nam nadati se da će teret rezova podjednako snositi svi akteri koji se iz ovog proračuna financiraju. Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta proračun je u odnosu na prošlu godinu smanjen za čitavih 393 milijuna kuna, čime se ovo minstarstvo svrstalo na treće mjesto gubitaša, gledano iz perspektive iznosa, odmah nakon ministarstva zdravlja (smanjenje od 750 milijuna) te poljoprivrede (smanjenje od 515 milijuna). 

No, uz vijesti o budžetskoj strukturi za 2012, mediji prenose i vijest o gašenju Vjesnika. Naime, jedini dnevni list u državnom vlasništvu iz ovogodišnjeg je proračuna potpuno izostavljen. Dok je ministrica kulture Andrea Zlatar zagovarala srednje rješenje u vidu restrukturiranja ovog medija, ministar financija Slavko Linić, sa stajališta da Vjesniku naprosto nema spasa, odlučio ga je u potpunosti ukloniti iz ovogodišnjeg proračuna. Kako javlja Business.hr, bez posla će ostati oko stotinjak novinara, grafičara i drugih radnika ove medijske kuće, a novaca za plaće ima još za svega mjesec dana. 

I dok još uvijek postoje nade za poboljšanje situacije na HRT-u, Vjesnik, nakon nekih, istina sad već debelim slojem prašine prekrivenih uspješnih faza, upisuje se u knjigu umrlih.

A. L. 
Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 13.02.2012