O odnosu dizajna i modernizacije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

O odnosu dizajna i modernizacije

Do kraja siječnja traju prijave za sudjelovanje na Međunarodnoj izložbi grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija - Zgraf 11 koje je raspisao ULUPUH.

  • A
  • +
  • -
Odabrani radovi bit će izloženi na glavnoj izložbi Zgrafa koja će se održati od 15. ožujka do 5. travnja 2012. te će biti predstavljeni u katalogu festivala. Glavna izložba Zgrafa međunarodnog je karaktera i obuhvaća recentne selektirane radove s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija te izložbu odabranih radova nastalih na temu Danas je jučer bila budućnost kojom će se baviti jedanaesto izdanje Zgrafa. Kroz ovu temu Zgraf 11 otvorit će pitanja o odnosu dizajna i društvene i političke modernizacije u postindustrijskom vremenu te afirmirati ideju dizajna koji je više na strani društvenog razvoja nego pukog ekonomskog rasta. Radovi se mogu prijaviti isključivo putem obrasca za prijavu postavljenog na stranicama Zgrafa.

"Kroz dosadašnjih deset izložbi u 36 godina Zgraf je tematizirao pitanja odnosa grafičkog dizajna i umjetnosti, važnosti obrazovanja (zalažući se za osnivanje studija dizajna), dizajna i novih digitalnih tehnologija, društvene odgovornosti dizajna posebno na području oglašavanja, lokalnog i globalnog itd. Premda se u međuvremenu svijet dizajna na niz načina radikalno promijenio, cilj je Zgrafa i danas ostao jednak. Većina spomenutih pitanja i danas je aktualna. I na ovoj 11. izložbi koja na neki način označava novi početak, željeli bismo im se iznova vratiti", zapisao je Dejan Kršić, "gost teoretičar" ovogodišnjeg izdanja Zgrafa.

O pobjedniku Zgrafa 11 odlučivat će petočlani međunarodni ocjenjivački sud u čijem su sastavu važna imena grafičkog dizajna poput Ricka Poynora, britanskog teoretičara dizajna te autora brojnih zapaženih knjiga o vezi grafičkog dizajna, tipografije i suvremene kulture. Član ocjenjivačkog suda bit će i pobjednik Zgrafa 10, Niklaus Troxler iz Švicarske, svjetski priznati grafički dizajner i dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja. Njima će se pridružiti Huda Smitshuijzen AbiFares (Libanon/Nizozemska), autorica, nekoliko knjiga i brojnih članaka na temu višejezične komunikacije i suvremenog dizajna na Bliskom Istoku te Barbara deWilde (SAD), poznata po svojim radovima za djela zvučnih autora poput nobelovke Toni Morrison, kompozitora Randyja Newmana i Stevea Reicha te velikog broja pisaca, od Austena i Nabokova do Achebea i Updikea. Peti član žirija, Boris Ljubičić (Hrvatska), priznato je hrvatsko ime svjetskog dizajna. Njegovi radovi putuju po svjetskim dizajnerskim metropolama te dobivaju brojna priznanja i nagrade u SAD-u, Europi i Japanu. 

U sklopu programa Zgrafa hrvatska će publika imati priliku slušati predavanja članova međunarodnog ocjenjivačkog suda koja će se odvijati u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti

Također, Zgraf 11 u suradnji s kustoskim tandemom Meštrov-Richter, voditeljicama edukacijskog projekta Kustoska platforma, donosi jednu novinu: EduZgraf, popratni obrazovni program i kreativnu platformu. EduZgraf će se sastojati od niza profesionalnih radionica, predavanja i otvorenih natječaja namijenjenih domaćim i međunarodnim studentima/icama dizajna i vizualnih komunikacija, te dizajnerima/icama na profesionalnim počecima. Osim EduZgraf Studentske izložbe koja će predstaviti projekte nastale unutar domaćih visokoškolskih obrazovnih ustanova, u pripremi su i EduZgraf Stručne radionice. One problematiziraju ulogu vizualnih komunikacija i dizajna u suvremenom gradskom okolišu i urbanim kretanjima. EduZgraf natječaji će pak potencirati most između vizualnih umjetnosti i dizajna kroz raspisivanje natječaja za oblikovanje webstranice jednog vizualnog umjetnika i vizualni identitet bijenalne izložbe recentnih umjetničkih praksi u Hrvatskoj. Čitavo će se Eduzgraf događanje, uz izložbe i radionice, otvoriti široj javnosti i kroz EduZgraf večeri.
Izvor: Zgraf / Juri Armanda i Karl Geisler, drugonagrađeni rad Zgrafa 10

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.01.2012